Blinken ‘nu prevede’ să se întâlnească cu miniştrii rus şi chinez de externe la reuniunea G20

Publicat:

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a declarat miercuri că “nu prevede” să se întâlnească cu miniştrii de externe rus şi chinez, Serghei Lavrov, respectiv Qin Gang în cadrul reuniunii G20 preconizate să aibă loc săptămâna aceasta în India, pe fondul divergenţelor cu privire la războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, relatează AFP, potrivit agerpres

“Nu prevăd să mă întâlnesc cu ei la G20”, a afirmat Blinken în cursul vizitei sale în Uzbekistan, precizând totodată că se aşteaptă să participe la sesiuni comune cu aceştia.


Citește și : TRAGEDIE feroviară în Grecia! Un şef de gară a fost ARESTAT!

“Dacă Rusia ar fi fost cu adevărat pregătită să se implice pe cale diplomatică pentru a pune capăt agresiunii (împotriva Ucrainei), am fi fost evident primii gata să lucrăm cu ea, dar nu există nicio dovadă în acest sens”, a declarat secretarul de stat american la Taşkent, capitala uzbecă.

Blinken nu s-a mai aflat în aceeaşi încăpere cu Lavrov din iulie trecut, la reuniunea precedentă a G20.Ultima lor întâlnire tete-a-tete datează din ianuarie 2022, cu câteva săptămâni înainte de declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

“Adevărata întrebare este dacă Rusia va fi vreodată într-adevăr pregătită să pună capăt agresiunii sale şi să o facă în conformitate cu Carta Naţiunilor Unite”, a adăugat Blinken.

În ceea ce priveşte relaţiile între China şi SUA, deja tensionate, acestea s-au deteriorat de la distrugerea de către un avion de vânătoare american la 4 februarie a unui balon chinez care survola SUA, Washingtonul afirmând că acesta a fost un dispozitiv spion.

Blinken urmează să se îmbarce în cursul serii pentru zborul spre India, unde va participa la reuniunea G20, la capătul unei vizite oficiale de două zile în Asia Centrală, care a fost destinată să consolideze influenţa americană în această regiune în faţa fostei puteri tutelare ruse şi a ponderii tot mai mari a rivalului chinez.

El s-a întâlnit marţi cu omologii săi din cele cinci republici din Asia Centrală (Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Tadjikistan şi Turkmenistan) în capitala kazahă Astana.

Citește și : Armata rusă susţine că a respins un atac ‘masiv’ cu drone în Crimeea

Reuniunea miniştrilor de externe din G20 se aşteaptă să fie marcată de divergenţele pe tema ofensivei ruse împotriva Ucrainei.

Miniştrii de finanţe din G20 nu au putut să se pună sâmbătă de acord asupra unui comunicat comun, China şi Rusia nevalidând paragrafele documentului cu privire la “războiul în Ucraina”, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cel mai mare schelet al unui dinozaur a fost vândut pentru o sumă record. Fosila are aproximativ 150 de milioane de ani

Cel mai mare schelet al unui dinozaur a fost vândut pentru o sumă record. Fosila are aproximativ 150 de milioane de ani Fosila unui dinozaur,...

Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ are un nou membru

Comisia de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ are un nou membru Willem...

Suport din partea României pentru participarea la operații și misiuni de menținere a păcii

Suport din partea României pentru participarea la operații și misiuni de menținere a păcii România va acorda suport Republicii Moldova pentru participarea la operații și...

Dan Perciun promite salarii mai mari pentru profesori

Dan Perciun promite salarii mai mari pentru profesori Salariile cadrelor didactice vor fi majorate de la 1 ianuarie 2025. Asigurările sunt date de ministrul Educației...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.