X

Blinken ordonă o reexaminare a relaţiilor SUA cu Georgia

Blinken ordonă o reexaminare a relaţiilor SUA cu Georgia

SUA vor reexamina întreaga lor cooperare cu Georgia după adoptarea de către Parlamentul acestei ţări din Caucaz a unei legi controversate asupra “influenţei străine”, lege care a provocat importante manifestaţii locale, a anunţat joi seara secretarul de stat Antony Blinken, informează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

“Lansez astăzi o examinare completă a cooperării bilaterale între SUA şi Georgia”, a afirmat Blinken într-un comunicat, anunţând de asemenea restricţii pentru vize de şedere în SUA care vizează persoane declarate responsabile de “subminarea democraţiei” în Georgia, precum şi apropiaţi ai lor.

Vezi şi: VIDEO – Un restaurant s-a prăbuşit în Mallorca: Sunt mulţi morţi şi răniţi! – Stiripesurse.md

“Sperăm în continuare că liderii georgieni vor reconsidera proiectul de lege şi vor lua măsuri pentru a face să avanseze aspiraţiile democratice şi euroatlantice ale ţării lor”, a spus totodată secretarul de stat american.

Blinken ordonă o reexaminare a relaţiilor SUA cu Georgia

Însă, a avertizat el, în timpul acestei reexaminări a “relaţiilor dintre ţările noastre, vom ţine cont de acţiunile Georgiei pentru a decide în legătură cu ale noastre”.

În afară de legea propriu-zisă, şeful diplomaţiei americane denunţă “tacticile represive utilizate pentru a sufoca disidenţa legitimă, care aduc atingere democraţiei georgiene şi libertăţilor fundamentale la care poporul georgian are dreptul”.

Acest anunţ intervine la o zi după afirmaţiile lui Blinken care ameninţase Georgia cu măsuri de retorsiune în cazul adoptării acestei legi pe care el a calificat-o drept una “ieşită direct din manualul Moscovei”.

Blinken ordonă o reexaminare a relaţiilor SUA cu Georgia

Parlamentul de la Tbilisi a votat recent această lege, ce prevede obligaţia pentru orice ONG sau mass-media care primeşte peste 20% din finanţarea sa din străinătate să se înregistreze în calitate de “organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună unui control administrativ.

Detractorii săi au supranumit-o “legea rusă” din cauza similitudinii cu o legislaţie votată în Rusia pentru a reprima opoziţia. Legea a suscitat proteste în masă în Georgia.

Preşedinta georgiană Salome Zurabişvili, proeuropeană, s-a pronunţat prin veto asupra acestei legi, însă partidul aflat la putere la Tbilisi, “Visul Georgian”, la originea legii, asigură că are suficiente voturi în parlament pentru a face să treacă alta.

Fostă republică sovietică, Georgia este oficial candidată la aderare în Uniunea Europeană, din decembrie 2023, şi aspiră de asemenea să adere la NATO.

Tags: Antony BlinkenGeorgiaSalome ZurabişviliSUATbilisiVisul Georgian
Externe