Blinken pledează pentru ‘calea diplomatică’ în rezolvarea crizei dintre Rusia şi Ucraina într-o convorbire cu Lavrov

Publicat:

Secretarul de stat american Antony Blinken a pledat pentru “calea diplomatică” în rezolvarea crizei dintre Rusia şi Ucraina, în cursul unei discuţii telefonice marţi cu omologul său rus Serghei Lavrov, în timp ce şeful diplomaţiei ruse a cerut răspunsuri “concrete” la exigenţele formulate de Rusia privind asigurarea securităţii sale şi prezentate cu prilejul negocierilor de săptămâna trecută, relatează AFP, citând ministerele de externe din cele două ţări, potrivit agerpres.  

Antony Blinken a “subliniat importanţa de a continua pe cale diplomatică dezamorsarea tensiunilor generate de acumularea profund îngrijorătoare de trupe ruseşti în şi în jurul Ucrainei”, afirmă într-un comunicat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, înaintea de plecarea secretarului de stat american, marţi, într-o vizită la Kiev.


Citește și : Canada autorizează pastila anti-COVID-19 de la Pfizer

“Secretarul de stat a reiterat angajamentul de neclintit al SUA faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a subliniat că orice discuţie cu privire la securitatea europeană trebuie să includă şi aliaţii Statelor Unite din cadrul NATO şi partenerii europeni, între care Ucraina”, a menţionat Ned Price.

Rusia aşteaptă din partea SUA răspunsuri “concrete” la cererile sale formulate în cadrul discuţiilor de săptămâna trecută asupra crizei ucrainene, i-a spus marţi şeful diplomaţiei ruse omologului său american.

În cursul convorbirii telefonice cu Antony Blinken, Serghei Lavrov a cerut “comentarii concrete, articol cu articol” şi “în cel mai scurt timp posibil” cu privire la cele două proiecte de tratate prezentate de Moscova, cerând în special angajamentul NATO de a nu se mai extinde în Est, declară Ministerul de Externe rus într-un comunicat, citat de AFP.

În aceeaşi discuţie telefonică, Lavrov a discutat cu Blinken despre posibilitatea unor noi contacte în curând, a indicat MAE rus, conform Reuters.

Ziarul rus Kommersant a informat marţi că ministrul de externe rus şi secretarul de stat american au convenit să se întâlnească vineri la Geneva, dar nici Moscova, nici Washingtonul nu a confirmat această informaţie deocamdată.

Semn al unei intense activităţi diplomatice, Departamentul de Stat a anunţat că după vizita sa miercuri în Ucraina, Blinken va merge la Berlin pentru discuţii cu Regatul Unit, Franţa şi Germania cu privire la Ucraina.

În cadrul unei conferinţe de presă, marţi, cu omologul său german Annalena Baerbock, Serghei Lavrov a spus că Moscova aşteaptă răspuns din partea Occidentului la cererile Rusiei cu privire la garanţii de securitate, între care anjagamentul în scris al NATO că nu se va extinde în Est, înaintea reluării negocierilor cu privire la criza geopolitică care ameninţă să degenereze într-un conflict în Ucraina.

În afară de un tratat în scris, constrângător din punct de vedere juridic, că NATO nu se va mai extinde în Est, în specia în Ucraina şi Georgia, Rusia a cerut SUA şi aliaţilor lor să renunţe la a mai efectua manevre şi desfăşurări militare în Europa de Est.

Aceste cereri sunt considerate inacceptabile de către Occident, care doreşte totuşi să continue discuţiile cu Moscova pentru a evita un conflict armat cu consecinţe imprevizibile.

Citește și : Dominic Raab îl apără pe BoJo în scandalul ‘Partygate’: ‘Este un nonsens!’

Aceste discuţii intervin într-un context de tensiuni amplificate legate de Ucraina, Kievul şi aliaţii săi occidentali acuzând Rusia că a comasat trupe la frontiera sa în vederea unei posibile agresiuni împotriva ţării vecine.

Rusia dezminte că are intenţii belicoase, dar a formulat o serie de cereri despre care a spus că sunt necesare pentru a-i garanta securitatea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.