X

Blinken: Rusia va încerca să manipuleze rezultatul alegerilor din Republica Moldova

Blinken: Rusia va încerca să manipuleze rezultatul alegerilor din Republica Moldova

Secretarul de stat SUA Antony Blinken a spus într-o conferință de presă, vineri seara, 13 septembrie, că Rusia va încerca să manipuleze rezultatul alegerilor prezidențiale din această toamnă în Republica Moldova. Acest lucru ar putea fi realizat prin televiziunea de propagandă Russia Today (RT), care și-ar coordona activitățile cu serviciile de informații rusești.

De ani de zile, RT și angajații săi s-au coordonat direct cu Kremlinul pentru a sprijini eforturile guvernului rus de a influența alegerile din Republica Moldova, inclusiv alegerile prezidențiale din octombrie 2024. Conducerea RT a utilizat platformele media finanțate și dirijate de statul rus pentru a încerca să provoace tulburări în Republica Moldova, probabil cu scopul de a transforma protestele în violențe”, declară Blinken, potrivit radiochisinau.md.

Citește și: Maia Sandu vrea ca familiile moldovenilor să rămână în ţară

Acesta consideră că RT își va folosi „aproape sigur” capacitățile secrete extinse pentru a coordona cu serviciile secrete ruse încercările de a manipula rezultatul viitoarelor alegeri din Republica Moldova.

După conferința de vineri, SUA a impus sancțiuni împotriva unei foste contabile a lui Ilan Șor, dar și a organizației care „plimbă la Moscova tineri din Republica Moldova”. Motivul impunerii sancțiunilor ar fi interferența în democrația din Republica Moldova și în viitoarele alegeri.

Citește și: România, cel mai mare exportator de cereale din UE în primele luni ale sezonului 2024/25

Tags: alegeriBlinkenMoldovarusia
Politică