X

Blinken şi Lammy ajung astăzi la Kiev

Blinken şi Lammy ajung astăzi la Kiev

Secretarul de stat american Antony Blinken soseşte miercuri la Kiev, unde se va întâlni cu oficialităţi guvernamentale în ceea ce el numeşte o perioadă esenţială pentru sprijinirea Ucrainei în lupta contra invaziei ruse, notează Reuters, potrivit stiripesurse.ro.

Diplomatul american, care este însoţit în această vizită de ministrul de externe britanic David Lammy, a declarat că va folosi această vizită pentru a afla direct de la preşedintele Volodimir Zelenski şi de la alte oficialităţi ucrainene care sunt actualele obiective ale Kievului în războiul contra Rusiei şi cu ce poate ajuta Washingtonul la realizarea lor.

Vezi şi: VIDEO – Harris îl pune pe Trump în defensivă într-o dezbatere aprinsă – Stiripesurse.md

”Cred că este un moment crucial pentru Ucraina în plin sezon de toamnă de lupte intense cu Rusia care continuă să-şi sporească agresiunea”, a afirmat Blinken într-o conferinţă de presă comună cu Lammy, la Londra.

Blinken şi Lammy ajung astăzi la Kiev

Volodimir Zelenski solicită de mai mult timp ţărilor occidentale să-i furnizeze Kievului rachete cu rază lungă de acţiune şi să-şi dea acceptul pentru utilizarea lor contra unor obiective militare de pe teritoriul Rusiei.

Forţele ucrainene par să fie depăşite numeric şi mai slab înarmate decât cele ruse pe frontul din estul Ucrainei, unde Moscova îşi concentrează atacurile.

Vizita are loc la o zi după ce Blinken a afirmat, la Londra, că Rusia a primit rachete balistice de la Iran pe care probabil le va utiliza în următoarele săptămâni în Ucraina, avertizând că securitatea Europei este ameninţată de cooperarea dintre Moscova şi Teheran. El a adăugat că livrarea de rachete balistice iraniene către Rusia ar constitui ”o escaladare dramatică”.

Blinken şi Lammy ajung astăzi la Kiev

Antony Blinken a refuzat să spună dacă Washingtonul va autoriza Ucraina să folosească arme cu rază lungă de acţiune în interiorul teritoriului Rusiei, dar a precizat că pentru o asemenea decizie trebuie luate în calcul numeroase elemente.

Până la finalul lunii septembrie, Volodimir Zelenski se va deplasa în SUA, unde îi va prezenta preşedintelui Joe Biden şi potenţialilor săi succesori un plan care el speră că va aduce mai aproape încheierea războiului. 

Tags: Antony BlinkenDavid LammykievSUAucrainaUK
Război in Ucraina