Blinken: Un armistiţiu între Israel şi Hamas încă ‘posibil’, dar procurorul CPI complică eforturile

Publicat:

Blinken: Un armistiţiu între Israel şi Hamas încă ‘posibil’, dar procurorul CPI complică eforturile

Secretarul de stat american Antony Blinken a apreciat marţi că un acord de încetare a focului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza este în continuare “posibil”, dar decizia procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a cere mandate de arestare împotriva liderilor israelieni “complică” aceste eforturi, relatează AFP.

“Cred că noi am fost foarte, foarte aproape în două rânduri”, a afirmat şeful diplomaţiei americane în cadrul unei audieri parlamentare, salutând “eforturile considerabile” desfăşurate de mediatorii egiptean şi qatarez, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

“Noi lucrăm la aceasta în fiecare zi. Cred că există în continuare o posibilitate”, a adăugat el.

“Dar aceasta este pusă sub semnul întrebării de un anumit număr de evenimente şi trebuie să spun că decizia extrem de neadecvată luată ieri de procurorul CPI – echivalenţă ruşinoasă între Hamas şi liderii Israelului – cred că nu face decât să complice perspectivele de încheiere a unui astfel de acord”, a afirmat Blinken.

Audierea în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Senatului a fost perturbată de manifestanţi care protestau împotriva războiului din Gaza, clamând: “Măcelarul!” şi “Blinken este un criminal de război!”.

Ei au fost scoşi din sală de agenţi ai serviciului de securitate.

Procurorul CPI, Karim Khan, a anunţat luni că a cerut emiterea unor mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu şi pe cel al ministrului apărării Yoav Gallant pentru crime precum “faptul de a înfometa deliberat civili”, “omucidere intenţionată” şi “exterminare şi/sau omor” în legătură cu operaţiunea israeliană în Fâşia Gaza.

Procurorul CPI a cerut de asemenea mandate pentru trei înalţi responsabili ai Hamas – Ismail Haniyeh, Mohammed Deif şi Yahya Sinwar – în special pentru “exterminare”, “viol şi alte forme de violenţă sexuală” şi “luare de ostatici drept crimă de război” în legătură cu atacul grupării islamiste în 7 octombrie în Israel.

Preşedintele american Joe Biden a calificat luni drept “scandaloasă” cererea pentru emiterea de mandate de arestare împotriva liderilor israelieni şi a respins acuzaţia de “genocid” pentru ofensiva în Gaza.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

Guvernul american s-a abţinut totuşi să ameninţe CPI cu sancţiuni, cum o făcuse Donald Trump pe vremea când era preşedinte faţă de o procuroare a Curţii.

Întrebat de un senator cu privire la acest subiect, Blinken a răspuns că administraţia Biden examinează un “răspuns corespunzător” pentru CPI.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia

IGSU: O echipă de pompieri se pregătește de deplasare în Grecia Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI se...

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.