X

Blinken: Un armistiţiu între Israel şi Hamas încă ‘posibil’, dar procurorul CPI complică eforturile

Blinken: Un armistiţiu între Israel şi Hamas încă ‘posibil’, dar procurorul CPI complică eforturile

Secretarul de stat american Antony Blinken a apreciat marţi că un acord de încetare a focului între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza este în continuare “posibil”, dar decizia procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a cere mandate de arestare împotriva liderilor israelieni “complică” aceste eforturi, relatează AFP.

“Cred că noi am fost foarte, foarte aproape în două rânduri”, a afirmat şeful diplomaţiei americane în cadrul unei audieri parlamentare, salutând “eforturile considerabile” desfăşurate de mediatorii egiptean şi qatarez, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: 3.000 de deţinuţi din Ucraina sunt gata să plece pe front

“Noi lucrăm la aceasta în fiecare zi. Cred că există în continuare o posibilitate”, a adăugat el.

“Dar aceasta este pusă sub semnul întrebării de un anumit număr de evenimente şi trebuie să spun că decizia extrem de neadecvată luată ieri de procurorul CPI – echivalenţă ruşinoasă între Hamas şi liderii Israelului – cred că nu face decât să complice perspectivele de încheiere a unui astfel de acord”, a afirmat Blinken.

Audierea în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Senatului a fost perturbată de manifestanţi care protestau împotriva războiului din Gaza, clamând: “Măcelarul!” şi “Blinken este un criminal de război!”.

Ei au fost scoşi din sală de agenţi ai serviciului de securitate.

Procurorul CPI, Karim Khan, a anunţat luni că a cerut emiterea unor mandate de arestare pe numele premierului israelian Benjamin Netanyahu şi pe cel al ministrului apărării Yoav Gallant pentru crime precum “faptul de a înfometa deliberat civili”, “omucidere intenţionată” şi “exterminare şi/sau omor” în legătură cu operaţiunea israeliană în Fâşia Gaza.

Procurorul CPI a cerut de asemenea mandate pentru trei înalţi responsabili ai Hamas – Ismail Haniyeh, Mohammed Deif şi Yahya Sinwar – în special pentru “exterminare”, “viol şi alte forme de violenţă sexuală” şi “luare de ostatici drept crimă de război” în legătură cu atacul grupării islamiste în 7 octombrie în Israel.

Preşedintele american Joe Biden a calificat luni drept “scandaloasă” cererea pentru emiterea de mandate de arestare împotriva liderilor israelieni şi a respins acuzaţia de “genocid” pentru ofensiva în Gaza.

Citește și: Adrian Băluțel: PSRM încearcă să limiteze accesul diasporei la vot

Guvernul american s-a abţinut totuşi să ameninţe CPI cu sancţiuni, cum o făcuse Donald Trump pe vremea când era preşedinte faţă de o procuroare a Curţii.

Întrebat de un senator cu privire la acest subiect, Blinken a răspuns că administraţia Biden examinează un “răspuns corespunzător” pentru CPI.

Tags: armistitiuBlinkenCPIhamasisrael
Externe