Blocaj prezidenţial în Liban: Un grup de deputaţi sprijină un înalt responsabil al FMI

Publicat:

Un grup de deputaţi libanezi au anunţat duminica aceasta că îl sprijină pe Jihad Azour, un înalt responsabil al Fondului Monetar Internaţional (FMI), dacă va candida la preşedinţia Libanului, ţară fără şef de stat de peste şapte luni, relatează AFP, potrivit agerpres.

Jihad Azour, director FMI pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală şi fost ministru de finanţe al Libanului (2005-2008), nu şi-a anunţat încă oficial candidatura.


Citeşte şi: Manifestaţie antiguvernamentală masivă la Varşovia – VIDEO – Black News

Potrivit deputatului Marc Daou, care a vorbit duminică în numele unui grup de 32 de parlamentari, Jihad Azour ar putea fi un “candidat de compromis” şi nu poate fi “considerat ca provocator de niciunul dintre actorii politici” libanezi.

Acelaşi grup de parlamentari a sprijinit în trecut un alt candidat la preşedinţie, deputatul Michel Moawad. Acesta din urmă a anunţat duminică retragerea candidaturii sale pentru a-l susţine pe Jihad Azour.

Parlamentul este profund divizat între tabăra Hezbollahului pro-iranian şi cea care îi este ostilă şi nu poate ajunge la un acord asupra unui succesor al lui Michel Aoun, al cărui mandat prezidenţial a expirat pe 31 octombrie.

Hezbollahul nu dispune de majoritatea necesară în parlament pentru a-şi impune candidatul, fostul ministru Sleiman Frangié. Adversarii săi, în special partidele creştine, nu au reuşit nici ele să-şi impună candidatul, Michel Moawad.

Pentru Hassan Fadlallah, deputat Hezbollah, numirea lui Jihad Azour este o “pierdere de timp”, estimând că el este “candidatul sfidării şi confruntării (care) nu va ajunge departe”, potrivit presei locale.

În conformitate cu sistemul confesional de împărţire a puterii, de mult timp în vigoare în Liban, preşedinţia este rezervată unui creştin maronit.

Citeşte şi: În Ucraina, până şi mafioţii trebuie să-şi aleagă tabăra. Interlopii ‘patrioţi’ se reorientează – Black News

Pradă unei grave crize economice şi politice, ţara este condusă de un guvern interimar însărcinat doar cu gestionarea problemelor curente şi incapabil să ia decizii importante.

Comunitatea internaţională a îndemnat autorităţile libaneze să aleagă rapid un preşedinte, pentru a permite ţării, aflată în criză economică din 2019, să efectueze reformele necesare pentru a debloca împrumuturile vitale de la FMI.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Informație privind evoluția activelor oficiale de rezervă în luna iunie 2024

Informație privind evoluția activelor oficiale de rezervă în luna iunie 2024 La 28 iunie 2024, activele oficiale de rezervă au constituit 5 288,61 mil. dolari...

Cum ajută România și alte state din regiune Ucraina să-și refacă infrastructura energetică

Cum ajută România și alte state din regiune Ucraina să-și refacă infrastructura energetică România își propune să identifice echipamente și materiale cu care să poată...

Trei posturi de televiziune sancţionate pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale

Trei posturi de televiziune sancţionate pentru încălcarea Codului serviciilor media audiovizuale Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat, în cadrul şedinţei de astăzi, cu amenzi în sumă...

„Trenul Durerii” ajunge mâine în Piața Marii Adunări Naționale

„Trenul Durerii” ajunge mâine în Piața Marii Adunări Naționale Mâine, începând cu ora 09.00, va fi lansată expoziția, aflată la cea de-a doua ediție. În...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.