Blocajul guvernamental din Belgia complică desemnarea unui viitor comisar european

Publicat:

Dificultăţile aşteptate în formarea noului guvern belgian complică procesul de desemnare a viitorului comisar european din partea Belgiei, notează miercuri politico.eu, potrivit agerpres.

Belgia este obişnuită cu perioade lungi de negociere (deţine un record de 589 de zile fără un guvern cu atribuţii depline), dar formarea unei coaliţii majoritare la nivel naţional s-ar putea dovedi o misiune extrem de grea de această dată. Ţara a organizat duminică ”triple alegeri” – pentru Parlamentul European şi pentru parlamentele federal şi regionale – în care regiunea Flandra (nord) a votat cu dreapta şi Valonia (sud) cu stânga.


Citeşte şi: Autorităţile americane au pus mâna pe ‘JAGUAR’, unul din capii cartelului Sinaloa – FOTO

Orice coaliţie va fi probabil dominată de una dintre majorităţile regionale şi, astfel, nu ar avea majoritate (care nu este obligatorie, ci doar sensibilă politic) în cealaltă regiune.

Însă Belgia trebuie să ia o decizie: în urma alegerilor europene, este de aşteptat guvernul fiecărei ţări membre să prezinte până în septembrie un candidat la postul de comisar european.

”Dacă Belgia nu are un nou guvern până atunci, decizia îi va reveni guvernului interimar”, a explicat Stefan Sottiaux, profesor de drept constituţional la Universitatea din Leuven.

Premierul belgian Charles Michel conduce un guvern provizoriu începând din decembrie anul trecut, când partidul naţionalist Noua Alianţă Flamandă (N-VA) a părăsit coaliţia guvernamentală.

Potrivit lui Sottiaux, desemnarea comisarului european din partea Belgiei ar putea avea nevoie de aprobare parlamentară întrucât guvernul Michel nu mai deţine o majoritate.

Citeşte şi: Lupte crâncene la summitul UE pentru succesiunea lui Jean-Claude Juncker

Totuşi, un purtător de cuvânt al lui Charles Michel a declarat că “desemnarea comisarului european face parte din negocierile pentru guvernul belgian”.

În Belgia cutuma este aceea că atunci când partenerii de coaliţie negociază funcţiile de top guvernamentale după un scrutin, postul de comisar european este tratat ca unul de prim-ministru. Acestuia i se acordă trei puncte, celui de vicepremier – două puncte, iar celui de ministru – un punct.

”Partidele din guvernul în exerciţiu vor încerca să desemneze oameni din interiorul lor despre care se consideră că este probabil să facă parte şi din viitorul guvern”, a menţionat vicepremierul belgian Johan Vande Lanotte. El a adăugat că un guvern cu atribuţii depline are şanse mai mari să facă lobby pentru un portofoliu important de comisar european.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.