X

Blocul ACUM îl acuză Preşedintele Igor Dodon că ar fi prezentat la Conferinţa de la Munchen un ‘plan de federalizare’ a Republicii Moldova

Reprezentantul blocului ACUM (Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr /PPDA/ şi Partidul Acţiune şi Solidaritate /PAS/), Igor Munteanu, fost ambasador în SUA, a declarat miercuri că preşedintele Igor Dodon a prezentat la Conferinţa de securitate de la Munchen, desfăşurată în weekend, un plan de federalizare a Republicii Moldova, informează Radio Chişinău, potrivit Agerpres.

Într-o conferinţă de presă, Igor Munteanu – unul dintre candidaţii ACUM la alegerile parlamentare de duminică – a declarat că planul preşedintelui Dodon ignoră fundamentele statului Republica Moldova şi oferă pârghii regimului separatist de la Tiraspol de a ieşi din componenţa republicii.

Citește și : Brexit: Theresa May, la Bruxelles pentru noi discutii cu o Uniune Europeană inflexibilă

‘Acest plan a circulat în cancelariile occidentale din luna septembrie, însă doar la Conferinţa de la Munchen am putut avea o copie a acestui plan. Intenţia preşedintelui Dodon este (…) să creeze o coaliţie cu Partidul Democrat şi să ofere un cadou Federaţiei Ruse, sub forma de federalizare a republicii sau a unei confederaţii. Este un plan anticonstituţional, sunt interese ostile faţă de interesul naţional al R. Moldova şi ignoră totalmente interesele cetăţenilor moldoveni’, a afirmat Munteanu.

Liderii blocului ACUM susţin că aceste informaţii provin din mai multe surse, inclusiv de la persoane care au participat la Conferinţa de securitate de Munchen.

Purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei moldovene, Carmena Sterpu, a declarat că va veni ulterior cu o reacţie.

Igor Dodon a anunţat anterior că a prezentat la Conferinţa de securitate de la Munchen viziunea sa privind politica externă a Republicii Moldova în cadrul unor consultări informale, reiterându-şi poziţia privind promovarea unei ‘politici externe echilibrate, cu menţinerea şi consolidarea principiului privind neutralitatea permanentă’ a Republicii Moldova.

Citește și : Statele membre UE au aprobat acordul politic obţinut de România privind Directiva Copyright

Tags: ACUMConferinţa de Securitate de la Munchenigor dodonIgor Munteanuparlamentarerepublica moldovaSUATiraspol
Categorii: Diaspora