Blocul economic sud-american Mercosur a respins o cerere a lui Zelenski de a susţine un discurs la summitul său

Publicat:

Blocul economic sud-american Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay şi Uruguay, nu i-a permis preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski să susţină un discurs cu ocazia summitului său al şefilor de stat care se va derula joi la Asuncion, a anunţat preşedinţia rotativă paraguayană, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Nu există un consens. Acest lucru i-a fost comunicat ambasadorului ucrainean în Argentina şi Paraguay. Ministrul Afacerilor Externe însuşi” i-a transmis reprezentantului diplomatic, a declarat miercuri Raul Cano, vice-ministru al Afacerilor Externe al Paraguayului, ţara care găzduieşte summitul.


Citește și : Rusia a încălcat grav dreptul internaţional şi dreptul umanitar în Ucraina (raport)

Ministrul a menţionat că toate deciziile blocului economic se iau în unanimitate. El nu a precizat totuşi care sunt statele ce se opun intervenţiei preşedintelui ucrainean.

“Cine a fost pentru, cine a fost împotrivă. Nu ştiu ce stat nu a fost de acord. Nici nu putem divulga ce stat nu şi-a dat acordul”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean l-a contactat pe Mario Abdo, omologul său paraguayan, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a acestui bloc regional, pentru a cere un spaţiu pentru o intervenţie virtuală la summit.

Summitul urmează să se deschidă joi, după reuniunea ordinară a Consiliului Pieţei Comune al Mercosur, care a avut loc miercuri.

Preşedintele brazilian de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a declarat la începutul conflictului dintre Rusia şi Ucraina că ţara sa va rămâne “neutră”. El a călătorit la Moscova pentru a discuta cu Vladimir Putin cu câteva zile înainte de invazia de la 24 februarie.

La sfârşitul lunii iunie, în timpul unei conversaţii telefonice cu omologul său rus, Bolsonaro a obţinut de la Rusia un angajament pentru a garanta o aprovizionare “neîntreruptă” de îngrăşământ, vital pentru puternica industrie agricolă braziliană.

La mijlocul lunii iulie, Brazilia a declarat că intenţionează să cumpere cât mai multă motorină de la Rusia, în ciuda invaziei din Ucraina şi a sancţiunilor împotriva Moscovei.

Preşedintele argentinian Alberto Fernandez s-a deplasat la rândul său la Moscova pentru a se întâlni cu Putin la începutul lunii februarie.

La o zi după declanşarea războiului, Brazilia şi Argentina s-au abţinut de la a susţine o declaraţie a Organizaţiei Statelor Americane de condamnare a invaziei ruse din Ucraina. Cu o zi înainte, preşedintele Fernandez şi-a exprimat regretul pentru “escaladarea belicoasă” care a condus la război.

Citește și : Risc de crize climatice ‘în cascadă’ pentru marile ţări emergente

De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, preşedintele Zelenski a avut numeroase intervenţii virtuale la summituri, în parlamente sau în timpul unor evenimente mediatice.

El s-a exprimat la summiturile NATO şi G7, în faţa aleşilor din Congresul american, a parlamentarilor britanici şi în parlamentele mai multor ţări din UE, precum şi în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a...

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată Armata rusă a interceptat joi o dronă ucraineană lângă oraşul rus Kurceatov, dar...

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat că la următoarea reuniune...

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a sosit la Kiev joi, la nici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.