X

Blocul “Victoria” cere României să renunţe la planurile de anexare a Republicii Moldova

Blocul “Victoria” cere României să renunţe la planurile de anexare a Republicii Moldova

Blocul partidelor de opoziție “Victoria” a cerut președintelui României, Klaus Iohannis, să dea garanții că țara sa nu intenționează să anexeze Republica Moldova, scrie RADOR, potrivit stiripesurse.ro.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

Acest lucru se afirmă într-o declarație a blocului în legătură cu vizita liderului român la Chișinău, care a durat câteva ore, în urma căreia a semnat împreună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, o declarație privind cooperarea în lupta împotriva amenințărilor hibride și a dezinformării și sprijinul pentru integrarea Republicii Moldova în UE.

Blocul “Victoria” cere României să renunţe la planurile de anexare a Republicii Moldova

“Cerem domnului Iohannis recunoașterea deschisă a Republicii Moldova ca țară suverană liberă și confirmarea faptului că România nu are planuri de anexare a țării noastre. De asemenea, insistăm pe recunoașterea limbii moldovenești și a respectării istoriei și culturii noastre independente” – se arată într-un comunicat publicat pe canalul de Telegram al blocului “Victoria”.

În acesta sunt condamnate apelurile politicienilor români la lichidarea statalității moldovenești și anexarea republicii la România.

“Lipsa unor răspunsuri publice și clare din partea liderului român va fi privită de către blocul “Victoria” și de cetățenii Republicii Moldova drept o confirmare a planurilor de mai sus de a ne anexa țara și de a distruge identitatea moldovenească” – se arată în comunicat.

Blocul “Victoria” cere României să renunţe la planurile de anexare a Republicii Moldova

Menţionăm că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova (53%) se pronunţă împotriva unirii cu România, care este susţinută doar de 36% de moldoveni, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat în luna iulie de Institutul de Marketing și Studii Sociologice (IMAS), la comanda companiei românească Independent News.

În luna martie 1918, pe fondul revoluției care a avut loc în Rusia, România a trimis trupe pe teritoriul Basarabiei, iar organismul guvernamental Sfatul Ţării, creat la Chișinău, a votat pentru unificare.

Guvernul Rusiei Sovietice nu a recunoscut anexarea, iar în 1940 acest teritoriu a reintrat în componenţa URSS. După prăbușirea URSS, Republica Moldova și-a declarat independența, dar politicienii din România vecină consideră acest teritoriu ca fiind parte a țării lor și pledează pentru unificarea lor.

În Republica Moldova, o serie de partide politice promovează de mulți ani ideea unificării celor două țări cu acordul tacit al guvernelor pro-europene de la Chișinău. Cu toate acestea, niciunul dintre aceste partide nu a reușit să intre în Parlament. Opoziţia din Republica Moldova a propus interzicerea legislativă a partidelor şi mişcărilor, care pledează pentru eliminarea statalităţii moldoveneşti.

Tags: anexarechisinauKlaus Iohannisrepublica moldovaRomaniarusiaURSSVictoria
Politică