Bloggeri ucraineni, arestaţi pentru obstrucţionarea mobilizării

Publicat:

Bloggeri ucraineni, arestaţi pentru obstrucţionarea mobilizării

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat joi arestarea în regiunea Odesa a unui grup de şapte bloggeri care încercau să “obstrucţioneze mobilizarea” în armată şi transmiteau informaţii unor persoane de contact în Rusia, relatează agenţia EFE.

Aceştia încercau să pună obstacole mobilizării “publicând mesaje false despre armata ucraineană” şi sunt suspectaţi că transmiteau serviciilor secrete ruse informaţii despre Centrele Teritoriale de Recrutare din Ucraina, precum şi despre coordonatele punctelor de control instalate pe şosele şi rutele echipelor mobile de ofiţeri recrutori care îi caută pe cei ce încearcă să se sustragă mobilizării, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

“Ocupanţii (ruşi) ar fi putut folosi aceste informaţii pentru a pregăti bombardamente asupra punctelor de concentrare ale apărătorilor ucraineni”, mai afirmă SBU. Bloggerii arestaţi riscă până la opt ani de închisoare.

În acest timp, apar tot mai multe relatări despre tentative de fugă din ţară şi acţiuni de recrutare forţată în care ofiţerii recrutori recurg inclusiv la metode brutale. Numeroase imagini postate pe reţelele de socializare arată cum bărbaţi ucraineni sunt luaţi cu forţa de pe stradă de ofiţerii de recrutare, o practică ce conduce uneori la violenţe şi care nu este legală, în pofida înăspririi măsurilor privind mobilizarea.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat în luna mai noi legi controversate care să înlesnească mobilizarea de noi soldaţi, crescând pedepsele pentru cei care se sustrag încorporării, iar vârsta de mobilizare a fost redusă de la 27 la 25 de ani. Din cauza pierderilor mari în războiul cu Rusia, o evidenţă mai strictă a bărbaţilor ucraineni apţi pentru mobilizare se aplică în virtutea legislaţiei adoptate luna trecută.

Numeroşi tineri ucraineni se tem astfel că ar putea fi trimişi pe front, într-un moment în care înaintarea trupelor ruse, insuficienţa muniţiilor pentru armata ucraineană şi pierderile în rândul acesteia alimentează îngrijorarea populaţiei.

Preşedintele Zelenski i-a demis anul trecut pe toţi comandanţii comisariatelor militare din ţară pentru a elimina un vast sistem corupt prin care bărbaţii încorporabili se sustrag mobilizării prin oferirea de mită şi le-a cerut bărbaţilor ucraineni care au părăsit ţara să revină în Ucraina pentru a lupta pe front sau pentru a lucra şi plăti impozite.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

Conform legii marţiale adoptate odată cu lansarea invaziei ruse, bărbaţii apţi să servească în armată cu vârste între 18 şi 60 de ani au interdicţie de a părăsi teritoriul Ucrainei. Totuşi, mulţi bărbaţi ucraineni au reuşit să părăsească ţara, iar alţii caută să scape de mobilizare fugind clandestin peste graniţă.

Joi, de pildă, autorităţile ucrainene au identificat şi reţinut un nou grup, de circa 20 de bărbaţi care încercau să treacă graniţa către Republica Moldova, transmite agenţia DPA. Membrii grupului au plătit fiecare traficanţilor 12.000 de dolari pentru a le înlesni trecerea frontierei. Potrivit autorităţilor ucrainene, zeci de bărbaţi încearcă în fiecare zi să fugă din ţară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Continuă „nebunia”: PSG s-a răzgândit pentru a treia oară în privința înlocuitorului lui Kylian Mbappe

Continuă „nebunia”: PSG s-a răzgândit pentru a treia oară în privința înlocuitorului lui Kylian Mbappe PSG l-a pierdut pe Kylian Mbappe (25 de ani), căruia...

Meteo duminică, 30 iunie 2024: Cer predominant însorit și maxime de până la 34°C

Meteo duminică, 30 iunie 2024: Cer predominant însorit și maxime de până la 34°C Meteorologii anunță pentru ziua de duminică, 30 iunie, cer predominant însorit...

Evenimentele Zilei de 30 iunie în Istorie

Evenimentele Zilei de 30 iunie în Istorie 30 iunie este a 181-a zi a calendarului gregorian și a 182-a zi în anii bisecți. Pe...

Horoscop 30 iunie 2024 

Horoscop 30 iunie 2024  Astrologii vă recomandă să acţionaţi cu mult tact şi înţelegere astăzi, mai ales în discuţiile cu persoana iubită, potrivit stiripesurse. Horoscop...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.