X

BNM atenționează cetățenii să mențină un grad înalt de confidențialitate a datelor de pe cardurile de plată

BNM atenționează cetățenii să mențină un grad înalt de confidențialitate a datelor de pe cardurile de plată

Banca Națională a Moldovei atenționează moldovenii să mențină un grad înalt de confidențialitate a datelor de pe cardurile de plată. Aceste date constituie informații personale ce nu trebuie divulgate sub nicio formă, nici măcar reprezentanților instituțiilor bancare. Potrivit unui comunicat al BNM, îndemnul vine după ce oamenii legii au deconspirat un caz de escrocherie prin care a fost permis accesul neautorizat la cardul de plată pentru a sustrage mijloacele bănești, transmite IPN.

Angajații Băncii Naționale a Moldovei reiterează că ei nu contactează telefonic sau prin alte mijloace nicio persoana fizică sau juridică pentru a cere date personale, potrivit ipn.md.

Citește și: Vladimir Zelenski: Ucraina are ”nevoie de o nouă energie” după doi ani şi jumătate de război cu Rusia

„În cazul în care sunteți contactați de persoane care vă cer datele personale și se prezintă drept angajați BNM, trebuie să știți sunteți victima unei escrocherii”, atenționează BNM.

Instituția bancară a elaborat un set de linii directoare, accesibile pe pagina sa web, unde oferă informații detaliate despre măsurile de securitate a datelor asociate cardurilor de plată.

Oamenii legii au anunțat, acum o zi, despre reținerea unui bărbat din Bender, suspectat că a sustras de pe cardul bancar al unui bătrân din Hâncești 100 de mii de lei. I-a reușit după ce s-a prezentat angajat al Băncii Naționale a Moldovei și i-a spus că observat că cineva încearcă să ia un credit bancar pe numele său. Astfel a reușit să obțină de la bătrân datele de identitate și cele bancare. Fapta a avut loc în martie anul curent.

Citește și: Crește nemulțumirea rușilor. Putin nu a mai fost așa de puțin popular de la mobilizarea parțială din 2022

La jumătate de oră de la discuția telefonică, bănuitul, un bărbat de 41 de ani, a intrat în câteva magazine din Anenii-Noi și a cumpărat trei telefoane scumpe, precum și câteva accesorii, în sumă de circa 80 de mii de lei. Ulterior, de pe contul victimei au fost transferați în Kazahstan aproximativ 15 mii de lei. A doua zi, bătrânul și-a contactat banca, care i-a comunicat despre cumpărăturile efectuate, după care au fost sesizate autoritățile de drept. Suspectul a fost reținut în momentul în care a încercat să părăsească țara.

Tags: BenderBNMplata
Economie