X

BNM menține rata de bază la 6%

BNM menține rata de bază la 6%

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis, pe 19 septembrie, cu vot unanim să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,00 la sută anual.

De asemenea, rămân neschimbate ratele la creditele și depozitele overnight la nivelul de 8,00 la sută anual, respectiv 4,00 la sută anual, precum și norma rezervelor obligatorii atât în lei, cât și în valută, transmite Mold-street.com.

Tendința de scădere a inflației se menţine

Potrivit autorităţii bancare, decizia vine să încurajeze consumul și să echilibreze economia națională, mai ales că noile informații macroeconomice confirmă validitatea ultimei prognoze a BNM, inclusiv tendința de scădere a inflației.

BNM menține rata de bază la 6%

„Atenuarea prețurilor de consum, tendința anticipată de diminuare a acestora, precum și scăderea în continuare a ratelor dobânzilor vor susține economia. Acest cadru creează premise ca, la următoarea ședință de politică monetară, Banca Națională a Moldovei să diminueze în continuare rata de bază. Totuși, decizia va depinde de evoluțiile economiei globale, precum și cele din mediul intern: volumul ajutorului financiar al statului pentru perioada rece a anului, dinamica tarifelor la gazele naturale, energia electrică și agentul termic, dinamica ratelor dobânzilor, precum și volumul creditelor acordate”, explică BNM.

Citeşte şi: CUTREMUR în guvernul ucrainean! Şase miniştri adjuncţi ai apărării au fost DEMIŞI – Stiripesurse.md

Totodată, Banca Naţională se aşteaptă că deciziile privind rectificarea bugetului de stat pentru anul 2023 și trasarea orientărilor pentru anul 2024, la fel, vor avea un impact semnificativ asupra conduitei politicii monetare.

Banca Națională susţine că va continua să monitorizeze situația macroeconomică internă și cea externă și, la necesitate, va veni cu măsurile de rigoare, care să readucă și să mențină inflația în proximitatea țintei de 5,0 la sută pe termen mediu, creând toate precondițiile necesare pentru implementarea unui mix de politici macroeconomice asociate creșterii economice.

În acest context, BNM reiterează asupra exigenței de coordonare și interacțiune a măsurilor de politici monetare și fiscale, în vederea maximizării efectelor acestora asupra economiei reale și inflației.

Incertitudinile rămân pronunțate

Autoritatea bancară mai susţine că balanța riscurilor prognozei inflației este în continuare dezinflaționistă, dar incertitudinile rămân pronunțate.

BNM menține rata de bază la 6%

„Principalele surse sunt situația tensionată în regiune, reflectarea în statistică a compensațiilor la serviciile comunal-locative, cererea și volatilitatea prețurilor pe piața internațională. În economiile avansate, se așteaptă că ratele de dobândă vor crește în continuare și vor rămâne înalte mai mult timp.

La identificarea și evaluarea riscurilor de abatere a prognozei inflației, se evidențiază un caracter mai proinflaționist al prețurilor la combustibili până în trimestrul III 2024, precum și al celor reglementate și alimentare pe parcursul primelor patru trimestre de prognoză, în condițiile unei inflații de bază mai reduse în primele două trimestre de prognoză”, susţine BNM.

Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc pe data de 7 noiembrie 2023, conform calendarului aprobat.

Amintim că, şi la ședință de politică monetară din 9 august 2023, BNM a menținut, de asemenea, neschimbată rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la 6% pe an.

La ședința din 20 iunie, Banca Națională a redus rata de bază, aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, cu 4 p.p. – de la 10% la 6% pe an. Din decembrie 2022 şi până în iunie 2023, BNM a redus treptat rata de bază – de la 21,5% la doar 6% – după ce aceasta a crescut din iulie 2021 de la 2,65%, la 21,5% în august 2022.

Tags: Banca Națională a Moldovei (BNM)
Categorii: EconomieȘtirile zilei