X

BNM: Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară se menține la nivel de 3,6%

BNM: Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară se menține la nivel de 3,6%

Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivelul de 3,60% anual. Totodată, au fost păstrate ratele de dobândă la creditele și depozitele overnight, operațiunile repo, precum și normele rezervelor obligatorii. Decizia de politică monetară a fost adoptată unanim de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, BNM menționează că evaluarea actuală a condițiilor monetare reale pe piața depozitelor, creditelor și cea valutară  indică o situație favorabilă pentru menținerea inflației în limitele intervalului de variație de ±1,5 puncte procentuale față de ținta de 5,0%, potrivit ipn.md.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

BNM consideră eficiente măsurile de politică monetară implementate: diminuarea consecutivă a ratei de bază și reducerea normei rezervelor obligatorii. Volumul actual și cel prognozat al lichidităților va permite băncilor să crediteze agenții economici și gospodăriile, precum și investirea în Valori Mobiliare de Stat.

Astfel, deși există riscuri la adresa evoluției ratei anuale a inflației, aceasta se va menține în limitele intervalului de variație în perioada intervalului de prognoză.

De asemenea, a fost aprobat cel de-al treilea raport asupra inflației, care oferă o analiză a situației economice interne și a celei externe, explică prognoza inflației pe termen mediu. Raportul va fi prezentat publicului săptămâna viitoare, pe 13 august 2024.

Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Tags: BNMpolitică monetară
Economie