X

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor

Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează mai multe instrumente de inteligență artificială (AI) pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor. De asemenea, intenționează să extindă utilizarea instrumentelor AI în mai multe domenii-cheie. Declarații în acest sens au fost făcute de guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul celei de-a 15-ea ediții a seminarului pe probleme de stabilitate financiară, organizat de Banca Națională a României la Sinaia, România, notează IPN.

În cadrul unui comunicat de presă al BNM se menționează că AI se folosește deja pentru recunoașterea optică a caracterelor în convertirea documentelor scanate, clasificarea informațiilor-cheie, potrivit radiochisinau.md.

Citește și: Majoritatea moldovenilor susține aderarea țării la UE și doresc să participe la referendum (sondaj)

BNM dorește să extindă utilizarea instrumentelor AI în activitatea de supraveghere, unde „aceste tehnologii pot îmbunătăți procesul de analiză a rapoartelor, identificând riscurile și asigurând conformitatea mai eficient”, a explicat Anca Dragu.

Scopul nostru este să integrăm AI în moduri care să îmbunătățească eficiența operațională și luarea deciziilor, asigurându-ne, în același timp, că aceste inovații nu afectează securitatea datelor și stabilitatea financiară”, a declarat guvernatoarea BNM, în cadrul panelului intitulat: „Inteligența artificială (AI) și riscurile legate de stabilitatea financiară”.

Potrivit guvernatoarei, inteligența artificială ar mai putea fi utilizată în domenii precum: detectarea fraudelor și combaterea spălării banilor (AML), automatizarea proceselor de raportare, asigurarea consecvenței și acurateței în dosarele de reglementare, modelarea interconexiunilor complexe în sistemul financiar.

Citește și: Forbes: Gazprom devine cea mai neprofitabilă corporație rusă, cu pierderi nete record

 

Tags: BNMinteligenţă artificială
Economie