Bodo Ramelow, reales premier al landului german Turingia

Publicat:

După o lună de impas politic, candidatul stângii radicale germane (Die Linke), Bodo Ramelow, a fost reales miercuri premier al landului Turingia, câştigând în faţa extremei drepte fără sprijinul conservatorilor cancelarului Angela Merkel, transmite AFP, potrivit agerpres.

După ce alegerile regionale din acest land s-au încheiat fără un învingător clar, Bodo Ramelow a crezut că urma să fie reales fără dificultăţi la conducerea unui guvern minoritar de stânga, el mizând pe ideea că liberalii şi conservatorii nu vor accepta nicidecum o înţelegere cu extrema dreaptă, întrucât partidele tradiţionale de dreapta sau de stânga germane au respins mereu orice alianţă sau cooperare cu extrema dreaptă.


Citește și : Germania insistă pe găsirea unei soluţii la nivelul UE la problema copiilor refugiaţi

Însă contracandidatul său, Thomas Kemmerich, din partidul liberal FDP, a câştigat în mod surprinzător la începutul lunii februarie această cursă cu ajutorul voturilor deputaţilor formaţiunii de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), alături de care au votat cei ai Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel.

Această alianţă de facto între conservatori şi extrema dreaptă, o premieră în istoria postbelică a Germaniei şi calificată de Angela Merkel drept ”un act impardonabil”, a provocat un seism politic şi o criză în interiorul formaţiunii CDU. Lidera CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, a cerut anularea scrutinului regional din Turingia şi convocarea alegerilor anticipate în acest land, în timp ce liderul CDU din Turingia, Mike Mohring, a demisionat.

Considerată aproape sigur succesoarea lui Merkel în postul de cancelar în anul 2021, Annegret Kramp-Karrenbauer a făcut în cele din urmă şi ea pasul înapoi, anunţând că nu doreşte să fie cancelar şi că va renunţa la preşedinţia CDU, un eşec major pentru Merkel, după ce reuşise să o propulseze pe această apropiată a ei la conducerea formaţiunii.

Citește și : Greta Thunberg critică ‘pretinsa’ calitate de lider a UE în combaterea schimbărilor climatice

Noul premier al Turingiei, Thomas Kemmerich, demisionase şi el imediat după izbucnirea scandalului. În final, Bodo Ramelow, în vârstă de 64 de ani, a fost reales miercuri abia în al treilea tur de scrutin în parlamentul regional, cu o majoritate relativă de 42 de voturi din 92, beneficiind în special de sprijinul Partidului Social-Democrat (SPD) şi al Verzilor. Conservatorii din CDU şi liberalii din FDP s-au abţinut, Ramelow nereuşind să-i convingă să-l sprijine în această cursă în care s-a confruntat cu candidatul AfD, Bjorn Hocke.

Votul a fost ameninţat până în ultima clipă de noul coronavirus, după ce s-a anunţat că un ales al CDU este suspect de infectare, testul medical fiind în cele din urmă negativ, dar în caz contrar votul ar fi fost amânat sine die.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.