Bogații de la Davos cer să fie impozitați: „Taxați-ne averile!”

Publicat:

Bogații de la Davos cer să fie impozitați: „Taxați-ne averile!”

„Mândri să plătim” se intitulează o scrisoare deschisă mai puțin obișnuită, semnată de peste 250 de milionari și miliardari și prezentată la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, scrie Radio Europa Liberă Moldova.

Citește și Procurorul Octavian Echimovschi: Mihail Gofman nu a fost martor în dosarul ”Frauda bancară”


„Cererea noastră este simplă: vă rugăm să ne taxați pe noi, cei mai bogați din societate”, se arată în scrisoare. Bogații semnatari argumentează că un eventual impozit nu le va afecta stilul de viață al lor sau al familiilor lor și nici nu va atrage consecințe negative pentru economie.

„Dar va transforma averile extreme și neproductive într-o investiție pentru viitorul nostru democratic”, menționează aceștia.

Semnatarii provin din 17 țări și îi includ pe moștenitorul Disney, Abigail Disney, Brian Cox și Valerie Rockefeller, la fel un urmaș al unei bogate dinastii americane, potrivit The Guardian.

„Suntem oamenii care beneficiază cel mai mult de situația actuală. (…) Dar inegalitatea [veniturilor, n.red.] a ajuns în punctul în care ne costă stabilitatea economică, socială și ecologică, iar riscurile sunt severe și tot mai mari cu fiecare zi. Cu alte cuvinte, e nevoie să acționăm acum”, se menționează în scrisoare.

Un nou sondaj de opinie realizat în rândul celor foarte bogați arată că 74% dintre aceștia sunt în favoarea unor impozite mai mari pe avere pentru a contribui la soluționarea crizei costului vieții și la îmbunătățirea serviciilor publice. Sondajul, realizat de compania Survation în numele grupului de campanie Patriotic Millionaires, a intervievat peste 2 300 de respondenți din țările G20 care dețin peste 1 milion de dolari (790 000 de lire sterline) în active care pot fi investite, cu excepția locuințelor lor, ceea ce îi plasează în cei mai bogați 5% dintre oameni.

Sondajul a arătat că 58% dintre respondenți au susținut introducerea unei taxe de 2% pe avere pentru persoanele care dețin peste 10 milioane de dolari și că 54% dintre aceștia consideră că bogăția extremă reprezintă o amenințare la adresa democrației.

Un impozit „modest” de 1,7% pe averea celor mai bogați 140.000 de oameni din Marea Britanie ar putea aduna peste 10 miliarde de lire sterline, bani ce ar putea fi folosiți pentru a ajuta la finanțarea serviciilor publice, a sugerat anul trecut Congresul Sindicatelor (TUC).

Actorul Brian Cox, unul din semnatari, a afirmat că miliardarii își utilizează uriașele lor averi pentru a acumula putere politică și influență, în timp ce subminează democrația și economia mondială.

„Dacă oficialii noștri aleși refuză să abordeze această problemă a concentrării de bani și putere, atunci consecințele vor fi grave”, conchide milionarul scoțian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ambasada României în R. Moldova: Uniunea Europeană oferă securitate, prosperitate și șanse egale

Ambasada României în R. Moldova: Uniunea Europeană oferă securitate, prosperitate și șanse egale Ambasada României în Republica Moldova a fost prezentă la Ukrainian Day in...

Bugetul Rusiei pentru 2025 include alocări militare record și cheltuieli ‘top secret’

Bugetul Rusiei pentru 2025 include alocări militare record și cheltuieli 'top secret' Aproape o treime din cheltuielile propuse de guvernul rus nu sunt publice -...

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Aproape toate școlile din Gaza au fost avariate (ONU)

Aproape toate școlile din Gaza au fost avariate (ONU) Aproape toate școlile din Gaza au fost lovite sau avariate, anunță reprezentanții ONU. 87% din clădirile școlilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.