X

Boiko Borisov s-a întâlnit cu ‘crema’ evreilor americani la New York şi face lobby intens pentru ridicarea vizelor

Premierul bulgar Boiko Borisov, care conduce delegaţia bulgară la sesiunea Adunării generale a ONU, s-a întâlnit la New York cu reprezentanţi ai organizaţiilor evreilor americani, informează joi agenţia bulgară de presă BTA, potrivit agerpres.

Şeful guvernului bulgar a salutat cu acest prilej legăturile foarte strânse dintre bulgari şi evrei şi relaţia de prietenie construită de-a lungul anilor şi care constituie o precondiţie pentru cooperarea la nivel internaţional, potrivit unui comunicat al guvernului bulgar emis în urma întâlnirii de miercuri.

Citeşte şi: Un chinez, care a ucis nouă elevi, a fost executat

Borisov a menţionat că Bulgaria ar aprecia sprijinul şi asistenţa comunităţii evreilor americani pentru a convinge Congresului SUA şi administraţia de la Washington să accepte ridicarea vizelor între cele două ţări. “Bulgaria a fost singura ţară care a refuzat să trimită 50.000 dintre cetăţenii săi de origine evreiască în lagăre de concentrare naziste în 1943”, a amintit premierul bulgar.

Boiko Borisov a participat de asemenea la cel de-al doilea Forum global anual de afaceri Bloomberg, alături de şefi de guvern şi proeminenţi oameni de afaceri din peste 70 de ţări, a precizat serviciul de presă al guvernului bulgar.

Marţi, Boiko Borisov s-a întâlnit la New York cu secretarul general al OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), Angel Gurria, care şi-a exprimat cu acest prilej sprijinul pentru candidatura Bulgariei la organizaţie şi a salutat realizările acesteia de până acum în cadrul pregătirilor pentru aderare.

Citeşte şi: Doi agenţi Interpol au fost împuşcaţi mortal în Mexic

Bulgaria va accelera aceste pregătiri şi speră să primească în scurt timp o dată pentru lansarea negocierilor de aderare la organizaţie, a spus Borisov. El a amintit că ţara sa şi-a depus oficial candidatura la OECD în 2007, iar la finele anului trecut guvernul de la Sofia a decis crearea unui mecanism permanent de coordonare între agenţii şi a aprobat o foaie de parcurs privind paşii care trebuie parcurşi pentru aderarea Bulgariei la organizaţie.

Şeful guvernului bulgar s-a întâlnit de asemenea marţi, în marja celei de-a 73-a sesiuni a Adunării generale a ONU, cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu care a discutat despre intensificarea cooperării bilaterale şi contribuţia Turciei la scăderea presiunii migratorii la graniţele Bulgariei.

Tags: americaniBulgariaevreinew yorkSUA
Categorii: Știrile zilei