X

Bolea: Cele mai multe exporturi din R. Moldova ajung pe piața europeană

În cadrul unui interviu pentru presa de peste Prut, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat că R. Moldova mai realizează puține exporturi în Rusia, precizând că cele mai mult produse ajung pe piața europeană, în special România.

Șeful MAIA a declarat că în trecut, R. Moldova exporta produse autohtone în 24 de state, însă de la începutul războiului din Ucraina, numărul de țări în care se face export a scăzut până la 11, pentru că 75% dintre exporturi erau făcute prin Ucraina și prin porturile Odesa și Reni.

Citește și : Tofilat: Putin a început să exercite presiuni asupra țării în încercarea de a-și impune interesele

„R. Moldova exporta în 24 de state și a scăzut până la 11 țări în care noi mai facem, pentru că 75 la sută dintre exporturi erau făcute prin Ucraina și prin două porturi: Odesa și Reni. Au apărut cozile imense în vămi și stau câte 2-3 zile. Transportul auto este foarte lung și foarte costisitor, și este extrem de neeficient pentru că un vagon transportă 68 de tone, o mașină 22 de tone, iar trei mașini practic sunt un vagon, adică practic cheltuielile mari la logistică duc la prețuri foarte mici care sunt plătite agricultorilor. Și cererea foarte mică”, a spus Bolea.

De asemenea, șeful MAIA a precizat că autoritățile de la Chișinău sunt alături de agricultori, menționând că în ultima perioada, R. Moldova a exportat circa 40.000 de tone de struguri la prețuri foarte bune.

„Dacă vorbim de exportul de struguri de masă, practic am depășit 40.000 de tone de export și la prețuri foarte bune, la fel și producătorii de prune. Și producătorii de cireșe, dacă în 2022 se exporta 160 de tone, am depășit 200 de tone în Uniunea Europeană. Și producătorii de vin și-au majorat exporturile, iar legumele în Ucraina, în ciuda situației”, a mai spus ministrul.

Citește și : Efros, despre cooperarea cu Ucraina: Țările noastre trebuie să meargă pe calea europeană de dezvoltare

Bolea a adăugat că cea mai mare problemă este la producătorii agricoli din R. Moldova care au fost axați pe cereale.

„Noi procesăm cerealele, noi le exportăm sub formă de materie primă și iarăși îi pune într-o fază incomodă din punct de vedere a veniturilor care cresc cereale și de asta vrem să-i redirecționăm pe producerea făinii, redirecționarea spre alte culturi și reducerea suprafețelor prelucrate”, a punctat Vladimir Bolea.

Tags: MoldovaRomaniarusiaVladimir Bolea
Categorii: EconomieȘtirile zilei