Bolivia pedepsește aspru distribuirea de FAKE NEWS

Publicat:

Puterea interimară din Bolivia a instaurat sancţiuni penale de până la zece ani de închisoare pentru orice dezinformare legată de coronavirus, o decizie care a declanşat luni un val de proteste ale asociaţiilor de jurnalişti, scrie AFP, potrivit agerpres.

Cu acest decret, “cetăţenii care încearcă pe reţelele sociale să creeze confuzie, să aibă o abordare greşită a informaţiilor, vor trebui să fie atenţi”, a declarat luni ministrul preşedinţiei, Yerko Nunez.


Citește și: Peste 80.000 de americani au fost răpuși de coronavirus

Decretul instaurează pedepse, între unu şi zece ani de închisoare, împotriva persoanelor care “difuzează sub formă scrisă, tipărită, artistică şi/sau sub o altă formă o informaţie care pune în pericol sau afectează sănătatea publică, răspândind nesiguranţă în rândul populaţiei”.

Noile dispoziţii îi vizează “pe cei care doresc să provoace diviziuni şi lupte între bolivieni”, a declarat Yerko Nunez.

Decretul a fost promulgat la sfârşitul săptămânii trecute de preşedinta interimară a Boliviei, Jeanine Anez. Senatoare de dreapta, ea a devenit preşedinte interimar după demisia şi fuga din Bolivia a preşedintelui socialist Evo Morales în noiembrie 2019.

Asociaţiile presei boliviene au cerut luni retragerea decretului care, în opinia lor, introduce “o restricţie severă şi anticonstituţională penalizând dreptul fundamental la libertatea de exprimare”.

Citește și: Un spital COVID-19 a luat foc în Rusia! Cinci pacienți au murit – VIDEO

Decretul, care înăspreşte dispoziţiile unui decret anterior adoptat în martie, constituie “un risc grav” pentru libertatea de exprimare, “deoarece penalizează informarea, nu dezinformarea”, a declarat jurnalistul şi avocatul Andres Gomez.

“Este o încălcare clară a libertăţii de exprimare”, a afirmat la rândul său preşedinta Senatului, Eva Copa, din opoziţie.

Decretul din luna martie a fost deja criticat de Amnesty International, Comisia interamericană pentru drepturile omului şi de Human Rights Watch.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor

BNM va utiliza inteligența artificială pentru a îmbunătăți eficiența operațiunilor Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează mai multe instrumente de inteligență artificială (AI) pentru a...

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru...

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.