X

Bolsonaro: Argentina a ales greşit

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a afirmat luni că Argentina şi-a ‘ales greşit’ noul şef al statului, în persoana peronistului de centru-stânga Alberto Fernandez, câştigător din primul tur de scrutin, desfăşurat duminică, transmite AFP, potrivit agerpres.

‘Regret (rezultatul scrutinului). Nu am un glob de cristal, dar cred că Argentina a ales greşit’, a declarat preşedintele de extremă dreapta pentru presa braziliană, în timp ce pleca din Emiratele Arabe Unite spre Qatar.

Citește și : Trump se gândeşte să facă publice fragmente din înregistrarea video a operaţiunii împotriva lui al-Baghdadi

Bolsonaro a mai spus că nu are intenţia să-l felicite pe preşedintele ales Alberto Fernandez. ‘Astăzi nu ne vom indispune. Vom aştepta puţin pentru a vedea care este cu adevărat poziţia sa politică’, a adăugat preşedintele brazilian, care va încheia joi un lung turneu în Asia şi Orientul Mijlociu.

Alberto Fernandez, care a candidat pe listă cu fosta preşedintă Cristina Kirchner (2007-2015), a obţinut 48% din voturi, devansându-l pe preşedintele în funcţie, neoliberalul Mauricio Macri (40,4%), pe care Bolsonaro l-a susţinut în mod deschis în campanie.

În discursul prin care şi-a sărbătorit victoria, Alberto Fernandez a cerut eliberarea lui Luiz Inacio Lula da Silva, fostul preşedinte brazilian aflat în închisoare pentru corupţie.

‘Dacă vrea să dialogheze, nu vom trânti uşa’, a mai spus Bolsonaro la sosirea în Qatar, calificând însă apelul lui Fernandez în privinţa lui Lula drept ”un afront pentru democraţia braziliană şi sistemul judiciar brazilian’.

Citește și : Interdicţie de circulaţie pe timp de noapte în Bagdad, din cauza protestelor antiguvernamentale

Însă, ‘deocamdată totul merge bine în cadrul Mercosur’, a declarat Bolsonaro, referindu-se la blocul regional format din Brazilia, Argentina, Uruguay şi Paraguay, şi care a semnat un acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, încă departe de a fi ratificat.

Relaţiile dintre Bolsonaro şi Fernandez nu au pornit cu dreptul în timpul campaniei electorale din Argentina. În timp ce Jair Bolsonaro a fost de părere că ‘Argentina se apropie de haos’, Fernandez l-a acuzat pe acesta că este ‘rasist, misogin şi violent’.

Tags: Alberto FernandezargentinaasiaBolsonaroCristina KirchnerEmiratele Arabe UniteMauricio MacriOrientul Mijlociuqatar
Categorii: Știrile zilei