X

Bolsonaro îşi face bagajele! Luiz Inacio Lula da Silva conduce detaşat în sondajele din Brazilia

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva îşi menţine avantajul faţă de actualul şef de stat de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, ceea ce i-ar putea permite să câştige alegerile prezidenţiale din octombrie încă din primul tur, potrivit unui sondaj publicat joi, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Liderul de stânga în vârstă de 76 de ani se bucură de 47% din intenţiile de vot în primul tur în timp ce adversarul său, ales în 2018, este creditat cu doar 28%, potrivit unui sondaj de opinie realizat de institutul Datafolha pentru ziarul Folha de Sao Paulo.

Citeşte şi: Ungaria cere UE să renunţe la sancţiunile impuse Rusiei – Black News

Decalajul era similar cu cel din urmă cu o lună: Lula (48%) şi Bolsonaro ( 27% ). Se anunţă aşadar un scrutin polarizat între aceşti doi adversari în detrimentul celorlalţi candidaţi aflaţi în competiţie. Mult în urma lor, pe poziţia a treia, se situează candidatul de centru-dreapta Ciro Gomes (8%), urmat de André Janones (2%) şi senatoarea Simone Tebet (1%).

Luând în considerare doar voturile valabile – fără buletine albe sau invalide -, Lula ar obţine 53% din intenţiile de vot, iar Bolsonaro 32%. Dacă acest scor s-ar concretiza, liderul Partidului Muncitorilor (PT) ar câştiga din primul tur al scrutinul, programat pe 2 octombrie. În luna mai, sondajele indicau că Lula ar obţine 54%, iar Bolsonaro 33%.

În cazul unui al doilea tur, programat pe 30 octombrie, Lula ar obţine 57% din voturi faţă de 34%, cât ar obţine Bolsonaro. Sondajul efectuat în luna mai indica 58% pentru Lula şi 33% pentru Bolsonaro.

“Acest nou sondaj de opinie arată, încă o dată, că poporul brazilian vrea să scape de acest guvern tragic”, a scris Lula pe Twitter.

Citeşte şi: Incidente violente în faţa Parlamentului din Ecuador (VIDEO)! Şase oameni au murit! – Black News

Jair Bolsonaro, care denigrează astfel de sondaje, se află în dificultate în faţa unei inflaţii ridicate – 11,73% în mai – ce afectează salariile populaţiei, dar şi imaginea sa, după o gestionare dezastruoasă a pandemiei de COVID-19.

Datafolha a chestionat 2.556 de persoane în perioada 22 – 23 iunie în 181 de oraşe braziliene, rezultatul sondajului având o marjă de eroare de +/- 2%. 

Tags: alegeriBraziliacovid-19Jair BolsonaroLuiz Inacio Lula da Silva
Categorii: Știrile zilei