X

Bolsonaro pune din nou la îndoială fiabilitatea sistemului electoral

Preşedintele brazilian, Jair Bolsonaro, a pus din nou la îndoială legitimitatea sistemului electoral brazilian, marţi, în perspectiva celui de-al doilea tur al alegerilor din 30 octombrie, unde se va confrunta cu fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva care l-a învins în primul tur, notează AFP, potrivit agerpres.

Bolsonaro le-a cerut alegătorilor “să rămână în zona” circumscripţiei în care votează, “până când se stabileşte rezultatul”.

Citește și: Ruşii fug de încorporare inclusiv cu iahturi spre Coreea de Sud – Black News

“Rezultatul va fi cel pe care îl sperăm cu toţii, pentru că cealaltă tabără (stânga) nu reuşeşte să adune pe nimeni. Suntem suspicioşi”, a declarat Bolsonaro la un miting în faţa partizanilor săi la Pelotas, în statul sudic Rio Grande do Sul.

În primul tur, preşedintele în exerciţiu de extremă-dreaptă a obţinut 43,2% din voturi, în urma lui Lula da Silva care cu 48,4% din voturi este favoritul pentru turul doi al prezidenţialelor.

“Cum poate acest tip (Lula) să aibă atâtea voturi dacă poporul nu este de partea lui?”, a comentat din nou Bolsonaro.

În timpul campaniei, liderul de extremă dreapta a evocat în repetate rânduri, fără dovezi, posibilitatea unei “fraude” cu ajutorul urnelor electronice, ameninţând că nu va recunoaşte rezultatele dacă pierde alegerile.

Totuşi, el şi-a moderat discursul în ultimele zile dinaintea primului tur de la 2 octombrie.

Citeşte şi: Biden despre Putin: ‘A făcut un calcul greşit în Ucraina!’ – Black News

Organizaţii şi experţi internaţionali au jucat rolul de observatori la aceste alegeri, care au reînnoit, de asemenea, Senatul şi Camera Deputaţilor.

O misiune a Organizaţiei Statelor Americane (OEA) a indicat că votul “s-a derulat normal şi în bună ordine”, potrivit Tribunalului superior electoral (TSE) din Brazilia.

Tags: alegeriBraziliaJair BolsonaroLuiz Inacio Lula da SilvaPelotasRio Grande do Sul
Categorii: Știrile zilei