X

Bolsonaro urmăreşte cu îngrijorare alegerile din Argentina şi se teme de un exod masiv al argentinienilor

Preşedintele brazilian de extremă dreapta Jair Bolsonaro şi-a exprimat luni temerile privind un exod masiv al argentinienilor în ţara sa dacă înfrângerea liberalului Mauricio Macri în alegerile primare se confirmă în scrutinul prezidenţial din octombrie, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Nu vrem să ne vedem fraţii argentinieni fugind pentru a veni aici”, a afirmat şeful statului brazilian, care se teme de o victorie la prezidenţiale a peronistului Alberto Fernandez (centru-stânga), care o are alături drept candidată pentru funcţia de vicepreşedinte pe fosta şefă a statului Cristina Kirchner (2007-2015).

Citeşte şi: Majoritatea britanicilor vor un Brexit ‘prin orice mijloace’ (sondaj)

Din punctul de vedere al lui Jair Bolsonaro, această revenire a lui Kirchner la vârful statului ar putea “pune Argentina pe aceeaşi cale ca a Venezuelei”, care se confruntă în prezent cu o gravă criză politică şi economică sub preşedinţia socialistului Nicolas Maduro.

El se teme de o migraţie masivă a argentinienilor, cum este cazul acum cu venezuelenii, care fug cu miile în ţările vecine, în special în Columbia şi Brazilia, de sărăcie şi penurii.

În Brazilia, migranţii intră pe la frontiera terestră permisivă din statul Roraima (nord), unde sunt primiţi cel mai adesea în condiţii foarte precare.

“Dacă stângiştii revin în Argentina, putem avea în Rio Grande do Sul (stat din sudul Braziliei frontalier cu Argentina) un nou Roraima”, a declarat Bolsonaro.

Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), încarcerat din aprilie 2018 pentru corupţie, şi-a exprimat pe de altă parte satisfacţia pe reţelele sociale privind victoria “semnificativă” a binomului Fernandez-Kirchner în alegerile primare.

“Trebuie să daţi speranţă poporului, prietenul vostru Lula vă sărută”, a postat pe contul său de Twitter această icoană a stângii braziliene, care a fost vizitat în închisoare de Alberto Fernandez luna trecută.

Citeşte şi: Un polițist rus lovește cu cruzime o protestatară deja reținută (VIDEO). Imaginile i-au determinat pe superiori să deschidă o anchetă!

În Argentina, înfrângerea lui Macri în alegerile primare de duminică a provocat o devalorizare a monedei naţionale (pesos) cu 18,76% şi o cădere a Bursei de la Buenos Aires de 37,93%.

Creat în 2009, sistemul alegerilor primare generale pentru toate partidele politice, în aceeaşi zi şi la nivel naţional, este o particularitate argentiniană. Este vorba despre un sondaj de anvergură înainte de alegerile generale din octombrie, iar partidele politice au ales în acest an, din motive de strategie electorală, să investească în avans în candidaţii lor, ceea ce legea permite.

Tags: Alberto FernandezalegeriargentinaBraziliaCristina KirchnerJair BolsonaroMauricio Macri
Categorii: Știrile zilei