X

Bolton : Amestecul rus în alegerile din SUA a fost ”deosebit de dăunător relaţiilor americano-ruse”

Consilierul Casei Albe pe probleme de securitate naţională John Bolton a declarat marţi că a discutat problema amestecului Rusiei în alegerile americane, în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut la Moscova, şi a subliniat că acest amestec dăunează intereselor ruse, relatează The Associated Press, potrivit News.ro .

Amestecul rus a fost ”deosebit de dăunător relaţiilor americano-ruse şi nu adus nimic în schimb”, a subliniat Bolton într-o conferinţă de presă, după două zile de întâlniri cu oficiali de rang înalt în capitala rusă.

Citește și : Mike Pence: Asasinarea jurnalistului Khashoggi de către Arabia Saudită „nu va rămâne fără reacţie” la nivel internaţional

Acest amestec a provocat ”suferinţă şi ostilitate” în Statele Unite şi a blocat efectiv posibilitatea unei îmbunătăţiri a relaţiilor americano-ruse, a subliniat el.

Bolton a deplâns o pierdere uriaşă de ambele părţi, dar mai ales a Rusiei.

”Nu te juca cu alegerile americane”, a apreciat el că este concluzia acestui amestec rus.

Washingtonul este convins că Rusia a încălcat un tratat esenţial cu privire la interzicerea armamentului nuclear şi a subliniat că acesta este principalul motiv al decizie preşedintelui american Donald Trump de a ieşi din el.

Statele Unite au stabilit că Rusia a încălcat începând din 2013 Tratatul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces), care interzice armamentul nuclear cu rază intermediară de acţiune .

El a insistat că ameninţarea la adresa Europei nu este viitoarea retragere a Statelor Unite din Tratatul INF, ci ”rachetele ruse deja desfăşurate”.

Moscova a respins în mai multe rânduri orice încălcare a tratatului.

Citește și : Cel puţin 20 de răniți după prăbuşirea unei scări rulante la metroul din Roma

Întrebat dacă acest tratat poate fi salvat, în cazul în care Rusia revine la respectarea lui, Bolton a răspuns că este un lucru la care este dificil să te aştepţi, având în vedere dezminţirile ruse.

Bolton a evocat, de asemenea, arsenalul ”masiv” de rachete cu rază intermediară de acţiune al Chinei ca alt motiv important de îngrijorare.

Tags: John BoltonmoscovaracheterusiaTratatul INFTrumpwashington
Categorii: Știrile zilei