X

Bombardamentele americane din Somalia nu îi vor opri pe jihadiștii jihadişti shebab

Campania aeriană desfăşurată de Statele Unite în Somalia nu îi va opri pe jihadişti, a afirmat joi şeful comandamentului american în Africa, îndemnând trupele locale să îşi asume mai multe responsabilităţi în această luptă, relatează AFP, potrivit agerpres.

“În cele din urmă, aceste lovituri nu îi vor învinge pe shebab”, a declarat generalul Thomas Waldhauser în faţa Comisiei senatoriale pentru forţele armate.

Citește și: Cadavrul lui Emiliano Sala a fost identificat

“Punctul fundamental este că armata naţională somaleze trebuie să crească, să se angajeze şi să îşi asume responsabilitatea” securităţii ţării, a mai spus generalul.

Statele Unite, care operează în cooperare cu Uniunea Africană şi forţele de securitate somaleze, şi-au sporit numărul loviturilor: 35 în 2017, 47 în 2018 şi deja 12 în acest an, a detaliat el, adăugând că bombardamentele oferă o oportunitate trupelor locale să facă progrese.

Combatanţii shebab au fost alungaţi din capitala Mogadishu în 2011, apoi treptat din celelalte mari oraşe ale ţării de trupele Uniunii Africane. Dar controlează încă vaste regiuni la câmpie.

Citește și: Armata lui Maduro moare de foame

Ei efectuează regulat atacuri contra unor ţinte guvernamentale, militare sau civile în capitală, precum şi ambuscade împotriva convoaielor militare.

Africa Command, comandamentul Statelor Unite în Africa, a informat că a ucis 52 de jihadişti shebab într-o lovitură pe 19 ianaurie. În decembrie, armata americană a anunţat moartea a 52 de combatanţi în şase lovituri, notează AFP.

Tags: Africa CommandbombardamentejihadistiMogadishushebabsomaliaSUAThomas Waldhauser
Categorii: Știrile zilei