X

Bookfest Chișinău 2024: Mii de titluri de carte românească

Bookfest Chișinău 2024: Mii de titluri de carte românească

Mii de titluri de carte românească oferă Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2024, aceasta fiind cea mai relevantă prezență a cărților și autorilor din România în Republica Moldova. Mihai Mitrică, director executiv al Asociației Editorilor din România a declarat în exclusivitate pentru MOLDPRES că la salon sunt prezenți invitați și personalități cu renume în lumea cărții.

„Lumea din creația editorială a prins încredere în acest proiect aflat deja la a 7-a ediție”, a apreciat Mihai Mitrică. Președintele executiv al Asociației Editorilor din România a menționat că Bookfest-ul a devenit nu doar un spațiu de lansări de carte, ci și un spațiu de dezbateri în care sunt abordate probleme și identificate eventuale soluții, potrivit moldpres.md.

Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Mii de cărți și colecții inedite sunt concentrate în cei circa 280 de metri pătrați la Mediacor. Vor avea loc  lansări de carte. Vizitatorii vor avea ocazia să cunoască și să interacționeze cu personalități cu renume din lumea cărții, pe care i-a avut vreodată Bookfestul.

„La Chișinău, până duminică vin cei mai relevanți scriitori ai momentului din România și mă gândesc la Ioana Pârvulescu, Cristian Tudor Popescu, Ionela Hadârcă, Ioan-Aurel Pop, Radu Paraschivescu, Radu Aldulescu, Mihaela Noroc, Liviu Stănescu, Cristian Preda, Bogdan Răileanu, Vitalie Ciobanu, Emil Hossu Longin sau Emilian Galaicu-Păun. Am încercat să facem la Bookfest un calendar de evenimente pe gustul absolut al fiecărui iubitor de literatură”, a spus Mitrică.

Zilnic, până pe 1 septembrie, între orele 10.00 şi 20.00, publicul de toate vârstele poate participa gratuit la evenimentele speciale din cadrul Bookfest și procura cărți la prețuri promoționale. Cele mai importante edituri din România și Republica Moldova îi așteaptă pe iubitorii de carte bună cu cele mai noi oferte editoriale: Editura Academiei Române, Grupul Editorial Art, Editura Arc, Asociația ARI, Editura AGIR, Booklet, Cartego, Editura Cartier, Casa Poveştilor, Editura Cuantic, Curtea Veche Publishing, Editura Eikon, Epigraf, Eurodidactica, Editura Gama, Editura GRI, Editura Institutului Cultural Român, Editura Istros a Muzeului Brăilei “Carol I”, Editura Junimea, Humanitas, Litera, Editura MLR – Muzeul Național al Literaturii Române, Nemira Publishing House, Editura Paralela 45, Polirom, Prior Media Group, Prut, RAO, Supergraph Prest Com, Editura Ştiinţa, Trei, Editura Universitaria a Universităţii din Craiova, Grupul Editorial Universul Juridic, Vellant.

Astăzi, editura Cuantic a adus în atenția publicului cartea Air Majesty – Michael Jordan, scrisă de renumitul jurnalist sportiv Emil Hossu Longin. Premiată de Asociația Presei Sportive din România, Cartea Sportivă a Anului oferă o perspectivă inedită din culisele vieții și carierei legendarului baschetbalist Michael Jordan.

Editura Eikon, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a organizat un eveniment sub titlul Paul Goma în Basarabia și în lume, dedicat evocării scriitorului originar din Basarabia și prezentării unor volume importante care aduc în prim-plan opera și viața sa. Acestea sunt romanul Catherine și jurnalul Unde am greșit? ale lui Paul Goma și Destinul unui disident, volumul biografic și de corespondență pe care scriitoarea Mariana Sipoș îl semnează. Au participat la eveniment scriitoarea și directoarea Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” din Chișinău, Maria Șleahtițchi, poetul și președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, Teo Chiriac, precum și Sergiu Musteață, istoric, profesor universitar, autorul volumului „Paul Goma și Europa liberă”.

Vineri seara la Bookfest, cititorii s-au reîntâlnit cu poezia contemporană prin editura Institutului Cultural Român care îi are ca invitați pe Svetlana Cârstean, Emilian Galaicu – Păun, Moni Stănilă, Mihók Tamás. Moderatorul întâlnirii va fi poetul și jurnalistul Sorin Gherguț. Editura Cartier propune spre lansare antologia de poeme semnate de poetul basarabean Vasile Romanciuc și alese de Lucia Țurcanu – Vă iubesc fără pauze, apărută în colecția Cartier de colecție.

Editura Humanitas ne invită la o dezbatere având ca punct de plecare lansarea cărții Ce vrem de la președintele țării? Ghid civic pentru alegătorii români, scrisă de Cristian Preda, Ciprian Mihali și Sorin Ioniță. Discuțiile sunt purtate de Cristian Preda, Oleg Serebrian și Valeriu Pașa.

Ziua de sâmbătă, 31 august, începe în forță cu o multitudine de evenimente dintre cele mai diverse. Încă de la ora 10.30, editura Paralela 45 ne invită la o incursiune în Kievul anului 1919 pe care îl ilustrează scriitorul ruso-ucrainean Andrei Kurkov în romanul său istoric Samson și Nadejda. Pentru opera de față autorul a primit anul acesta cea de-a doua nominalizare consecutivă pe lista lungă Booker Prize. Ora 11.30 ne aduce în față volumul semnat de scriitorul și jurnalistul Vitalie Ciobanu, apărut la editura Cartier – Stat captiv, mod de folosire: Republica Moldova. Cartea are ca punct central relația dintre sentimentul național (care se distinge de naționalism) și democrație, despre acestea urmând a ne spune mai multe autorul însuși, alături de Nicolae Negru, Constantin Cheianu și Emilian Galaicu-Păun.

Începând cu ora 12.00, editura Arc a pregătit două evenimente de interes ridicat pentru publicul larg, ca și pentru specialiști. Mai întâi, va fi dezbaterea cu tema Scriitorii basarabeni și piața de carte străină: ce avem de oferit?, la care vor participa reprezentanți ai culturii scrise de pe ambele maluri ale Prutului, iar de la 12.50, va fi lansat romanul Ecografie de Alexandru Popescu, despre care ne vor vorbi Nadejda Ivanov, Natalia Hariton, Alexandru Popescu, având-o ca moderator pe Maria Pilchin.

Editura Humanitas inaugurează seria de evenimente, la ora 13.30, și ne face marea bucurie de a o reîntâlni pe scriitoarea Ioana Pârvulescu și cel mai recent roman al său, Aurul pisicii, bestseller la Bookfest 2024. Autoarea reușește încă o dată să-și surprindă cititorii, schimbând registrul de scriere. De data aceasta, povestea pe care ne-o spune este una despre „animalul dragostei, care stă permanent sub semnul timpului”. Despre acest nou univers creat ne vor vorbi Lidia Bodea, directoarea editurii Humanitas, și scriitorii Radu Paraschivescu și Vitalie Ciobanu, alături, bineînțeles, de autoare, care va oferi ulterior și autografe.

Ora 14.15 îl aduce în fața publicului de la Bookfest Chișinău pe carismaticul scriitor Radu Paraschivescu, care va lansa, în prezența lui Cristian Preda și a lui Vitalie Ciobanu, volumul Libertatea de depresie: Învăluiri și dezvăluiri de pe la noi, un alt bestseller la Bookfest 2024. Cartea de față se sincronizează tematic cu anul electoral în care ne aflăm și subliniază strânsa relație între scena politică și minciună, dar mai ales impostura noilor ciocoi revendicați parcă de la Dinu Păturică. Veți avea prilejul să obțineți și semnătura autorului, lansarea de carte fiind urmată de o sesiune de autografe. Editura Humanitas Fiction propune, de la ora 15.00, unele dintre cele mai spectaculoase apariții ale acestui an: Ochii Monei de Thomas Schlesser, Cartea gâștei de Yiyun Li, Brooklyn de Colm Tóibín și Viața intimă de Niccolò Ammaniti, romane despre care vor vorbi Ioana Pârvulescu, Radu Paraschivescu, Cristian Preda și Vitalie Ciobanu.

Ora 16.00 va fi „ora de limba română”, când lingvistul Dan Ungureanu, prin volumul său Istoria limbii române, apărut la editura Cartier, ne va introduce în studiul limbii române. Vom avea ocazia să aflăm mai multe despre evoluția acesteia din cele mai vechi timpuri până în prezent, cu toate influențele lingvistice, sociale și culturale care au modelat-o.

De la ora 16.45, șirul de evenimente pregătite de editura Humanitas continuă și vom fi purtați într-o călătorie în jurul și la capătul lumii. Mihaela Noroc, autoarea bestsellerurilor Lumea fetelor: Portrete și povești din jurul pământului și Atlasul frumuseţii: Femeile lumii în 500 de portrete ne va vorbi, alături de Maria Pilchin și Lidia Bodea, despre experiența de a călători și a fotografia fete din toate colțurile pământului, subliniind diversitatea lumii și frumusețea unică a fiecărei fete. Întâlnirea va fi însoțită de o expoziție de fotografie și va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, precum și de una de autografe.

De la ora 17.30, exploratorul Liviu Stănescu ne va vorbi, alături de Radu Paraschivescu și Alex Cosmescu, despre fascinata sa carte, Am fost la capătul lumii. Liviu Stănescu a călătorit de-a lungul și de-a latul pământului în peste 100 țări. A fost la Ushuaia, Cape Town, Cabo da Roca, Tonga, Insula Paștelui, în Insulele Galapágos și la Polul Sud. A trăit marele cutremur din Nepal, pe cel din India și prima zi a războiului civil din Kenya. Multe dintre aventurile lui se regăsesc în paginile acestei cărți. Pe fundalul întâlnirii veți avea ocazia să vizionați o expoziție video de fotografii, iar autorul vă va putea oferi și autograful său.

Cunoscutul jurnalist și scriitor Cristian Tudor Popescu își așteaptă cititorii, începând cu ora 18.00, cu cea mai recentă carte a sa apărută la editura Polirom – Râsul dracului. Cunoscutul jurnalist și scriitor Cristian Tudor Popescu își așteaptă cititorii, începând cu ora 18.00, cu cea mai recentă carte a sa apărută la editura Polirom – Râsul dracului. Interceptări, informaţii desecretizate, autodenunţuri. „O carte cu un titlu afurisit…care conţine lumi postapocaliptice, texte de literatură pură, texte gnostice, texte despre scriitori, poeţi şi filme sau despre matematică și permutări”, după cum a caracterizat-o scriitorul Radu Vancu. Gazda întâlnirii cu Cristian Tudor Popescu va fi jurnalistul Alexandru Cozer.

Seara lasă ultimele replici teatrului, cortina urmând a fi trasă după lansarea, de la ora 19.30, a cărții-album apărute la editura Institutului Cultural Român – Purcărete și Boroghină. Pelerini în Marele Teatru al Lumii de Ludmila Patlanjoglu, cunoscut teatrolog și critic de teatru. Invitați să ne vorbească despre volumul de față și despre relația dintre maestrul de regie teatrală Silviu Purcărete și Emil Boroghină, fondatorul Festivalului Internațional Shakespeare, vor fi câteva voci importante și avizate ale domeniului teatral din Republica Moldova și România, și anume: Petru Hadârcă, Cristiana Gavrilă și moderatoarea discuției, Monica Andronescu.

Ziua de duminică, 1 septembrie, nu va fi deloc mai prejos în ce privește evenimentele pregătite de edituri și va oferi suficiente motive de celebrare a cărții în ultima zi de Bookfest Chișinău, care coincide și cu deschiderea noului an școlar în Republica Moldova. Chiar de la ora 11.30, editura Paralela 45 ne invită la lansarea colecției „Se poartă cartea”, una care ne ajută să privim lumea literaturii, dar și a non-ficțiunii prin filtrul modei. În jurul hainelor de tot soiul vom sta împreună cu O nouă victimă a modei, volumul semnat de Ovidiu Buta, și cu Garderoba, antologia de proză scurtă coordonată de Diana Iepure.

Începând cu ora 12.00, suntem chemați spre proza contemporană de editura Polirom, care a pregătit publicului două întâlniri speciale. Prima ne va da ocazia de a-l întâlni pe multiplul premiat scriitor Radu Aldulescu și romanul său apărut în colecția Fiction Ltd. – Vertijuri, goluri de memorie. Acolo este ţara mea. Un roman de istorie recentă „puternic, inconfundabil, încă un act din ampla epopee despre suferința și răul contemporane”, după cum îl descrie Bogdan Crețu. Iar de la ora 12.30, e rândul lui Bogdan Răileanu să urce pe scenă alături de proaspătul său volum de proză scurtă, apărut în colecția Ego. Proză – Picioare de lotus.

Citește și: 278 de secții de votare vor fi deschise în străinătate

Ambele lansări de carte se vor face în prezența autorilor și a invitaților lor, Moni Stănilă și Iulian Ciocan, fiind urmate de sesiuni de autografe. Începând cu ora 13.00, editura Curtea Veche Publishing ne propune tot o dublă lansare de carte, urmată de o sesiune de autografe. Mai întâi, fostul comisar și șef al Arestului Central Marian Tudor ne va duce Dincolo de Porțile Rușinii, prin cartea-document pe care a scris-o din culisele microuniversului pe care l-a putut observa mai bine de 10 ani, cel al Arestului Central din Poliția Municipiului București. „Pentru cei care urmăresc actualitatea românească, este o lectură obligatorie”, ne spune Cătălin Striblea.

De la ora 13.30, regizorul, scenaristul și publicitarul Octav Gheorghe ne va delecta cu volumul său de proză scurtă, Cum să te ratezi cu demnitate. Umorul și creativitatea sunt mărcile distinctive care nu vă vor putea ține departe. Cei mici nu puteau fi lăsați deoparte și iată că editura Cartier le propune acestora, începând cu ora 14.30, un nou volum scris de Ionela Hadârcă, cunoscuta autoare de literatură pentru copii – Descântece de bune maniere, apărut în colecția Cartier codobelc.

Seria de evenimente ale Salonului Bookfest va fi continuată de Editura Institutului Cultural Român care, de la ora 16.00, va lansa ediția în limba engleză a albumului Mănăstiri și biserici din Transilvania între secolele XIII-XVIII – Monasteries and Churches of Transylvania. 13th to 18th Centuries. Amplul volum explorează patrimoniul religios și arhitectural al Transilvaniei care, ca teritoriu multicultural și multiconfesional, a căpătat o amprentă unică asupra arhitecturii religioase. În cadrul lansării vor participa Iustin Marchiș, coordonatorul lucrării (cunoscut pentru implicarea sa în conservarea și restaurarea monumentelor istorice și religioase din România, precum și pentru activitatea sa academică și culturală), și istoricul și criticul de artă Vladimir Bulat. Întâlnirea va fi moderată de Dana Ionescu (editor, traducător și publicist).

Ediția 2024 a Salonului Internațional de Carte Bookfest Chișinău este finanțată de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și are loc în parteneriat cu Ministerul Culturii din România și Ministerul Culturii din Republica Moldova. Parteneri strategici sunt USAID, UKaid și Ambasada Suediei în Republica Moldova. Organizatorii evenimentului sunt Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova și Asociația Editorilor din România.

Tags: Bookfestcartechisinau
Cultură și Media