Boris Johnson a obţinut o victorie răsunătoare în alegerile din UK și anunță data precisă a Brexitului

Publicat:

Premierul britanic în exerciţiu Boris Johnson şi-a reiterat vineri promisiunea de a realiza Brexitul la 31 ianuarie, în urma victoriei zdrobitoare obţinute de Partidul Conservator la alegerile legislative anticipate de joi, relatează AFP, Reuters şi dpa, potrivit agerpres.

După trei ani de dezacorduri, “voi pune capăt acestor absurdităţi şi vom face Brexitul la timp până la 31 ianuarie, fără dacă, fără dar, fără poate”, a declarat Johnson în faţa susţinătorilor săi la Londra, vineri dimineaţa.


Premierul, al cărui partid a obţinut, potrivit rezultatelor încă parţiale, 363 de mandate în Camera Comunelor din totalul de 650, a adresat “felicitări absolut tuturor celor implicaţi în asigurarea celei mai mari victorii a conservatorilor din anii 1980”.

Potrivit dpa, el a ţinut să le mulţumească în special susţinătorilor Partidului Laburist care au ales să voteze pentru partidul său. “Ne-aţi împrumutat votul vostru şi probabil nu vă consideraţi adevăraţi conservatori. Sunt copleşit de încrederea pe care mi-aţi acordat-o şi pe care ne-aţi acordat-o”, a spus el.

“Să realizăm Brexitul, dar mai întâi, prieteni, să luăm micul dejun”, a adăugat Johnson, făcând un joc de cuvinte, cum în engleză “micul dejun” – breakfast – este relativ apropiat de termenul “Brexit”.

Premierul britanic Boris Johnson a obţinut o victorie răsunătoare la alegerile legislative anticipate de joi, Partidul Conservator trecând pragul de 326 de locuri din cele 650 ale Camerei Comunelor, potrivit rezultatelor oficiale parţiale publicate vineri, relatează AFP, BBC şi Reuters.

După numărarea rezultatelor în aproape toate circumscripţiile electorale – 647 din 650 -, conservatorii deţineau 363 de mandate de deputaţi, ceea ce confirmă o largă majoritate conservatoare şi deschide calea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană la 31 ianuarie, aşa cum a promis Johnson.

Citește și: UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei

Conservatorii nu au mai beneficiat de un asemenea nivel de control în parlament de la Margaret Thatcher, notează AFP.

Dacă Partidul Conservator a depăşit cu mult numărul de mandate obţinut la scrutinul din 2017, principala formaţiune a opoziţiei, Partidul Laburist, a suferit în schimb un recul dureros, ajungând la doar 203 mandate faţă de 262 la alegerile de acum doi ani.

Citește și: Boris Johnson obţine o majoritate absolută în alegerile anticipate

Boris Johnson a declarat după anunţarea rezultatelor că guvernul său conservator a primit un “mandat puternic de a pune în practică Brexitul” şi că acest scrutin “istoric” îi va permite guvernului său să “respecte voinţa democratică a poporului”, referire la rezultatul referendumului din 2016, la care 52% dintre britanici au votat în favoarea ieşirii ţării din Uniunea Europeană.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Autoritățile au publicat programul de Hramul orașului Chișinău

Autoritățile au publicat programul de Hramul orașului Chișinău Hramul Orașului Chișinău va fi sărbătorit timp de 2 zile, pe 13 și 14 octombrie. Primăria Chișinău...

Stoltenberg sugerează că Ucraina ar putea intra în NATO chiar și cu teritoriile ocupate de Rusia

Stoltenberg sugerează că Ucraina ar putea intra în NATO chiar și cu teritoriile ocupate de Rusia Ucraina ar putea totuși adera la NATO chiar dacă...

Agitație electorală, sub masca unui eveniment religios. Victoria Furtună, elogiată de Episcopul Marchel

Agitație electorală, sub masca unui eveniment religios. Victoria Furtună, elogiată de Episcopul Marchel Un eveniment religios, la care au participat sute de preoți, s-a transformat...

Secretarul general al ONU, la un an de la atacul Hamas în Israel: ‘A marcat suflete’

Secretarul general al ONU, la un an de la atacul Hamas în Israel: 'A marcat suflete' Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a publicat duminică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.