Boris Johnson : Cererile lui Donald Trump cu privire la acordul nuclear iranian sunt ”legitime”

Publicat:

Cererile lui Donald Trump cu privire la acordul în dosarul nuclear iranian sunt ”legitime”, a recunoscut luni ministrul britanic de Externe Boris Johnson, conjurându-l însă pe preşedintele american să nu renunţe la acest text, cu doar câteva zile înaintea unei decizii cruciale în acest sens a Statelor Unite, relatează AFP, potrivit news.ro .

Într-un editorial publicat în ziarul The New York Times (NYT) înaintea unei întâlniri, la Washington, cu omologul său american Mike Pompeo şi vicepreşedintele Mike Pence, şeful diplomaţiei britanice apreciază că în ”acest moment delicat ar fi o eroare să ne îndepărtăm de acordul nuclear şi să ridicăm constrângerile pe care le impune Iranului”.


Citește și : Liban : Premierul Saad Hariri anunță că mişcarea sa a pierdut o treime din mandate în parlament

Inspecţii stricte ale Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) prevăzute de acest text din 2015 cresc ”posibilitatea detectării oricărei tentative de fabricarea unei arme”, argumentează el.

”Acum că aceste cătuşe sunt puse, nu văd vreun eventual avantaj în a le da la o parte. Doar Iranul ar beneficia de pe urma renunţării la aceste restricţii cu privire la programul nuclear”, scrie Boris Johnson.

”Eu cred că păstrarea constrângerilor acordului cu privire la programul nuclear iranian va permite totodată să se contracareze atitudinea agresivă a Teheranului în regiune. Eu sunt convins de un lucru: orice alternativă posibilă este mai rea. Cea mai bună linie de urmat va fi îmbunătăţirea cătuşelor în loc de ruperea lor”.

Acordul în dosarul nculear iranian a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Teheran şi marile puteri – China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania – înainte de instalarea la Casa Albă a lui Trump.

Prin acest acord, Iranul declară solemn că nu caută să se doteze cu bomba atomică şi acceptă să-şi limiteze programul nuclear cu scopul de a prezenta lumii garanţia că activităţile sale nucleare nu au scopuri militare.

În schimb, Republica islamică a obţinut o ridicare – treptată şi temporară – a sancţiunilor internaţionale care i-au fost impuse din cauza acestui program şi care i-au afectat puternic economia.

Însă Donald Trump, care denunţă în termeni extrem de duri Acordul de la Viena, încheiat în preşedinţia predecesorului său Barack Obama, le-a dat europenilor ultimatum până sâmbătă, pe 12 mai să găsească un nou text care să remedieze ”lacunele teribile” ale actualului text, ameninţând că altfel Statele Unite se rerag.

El reproşează acordului clauzele care prevăd încetarea progresivă a anumitor restricţii din programul nuclear iranian, începând din 2025, dar şi faptul că acesta nu vizează în mod direct testele balistice ale Teheranului şi activităţile sale considerate ”destabilizatoare” în Orientul Mijlociu.

Boris Johnson, care se întâlneşte cu Donald Trump la Washington, dar care s-a exprimat şi la Fox News – postul de televiziune favorit al preşedintelui american – a recunoscut în mod clar că îngrijorările acestuia din urmă sunt ”legitime”.

”Preşedintele are dreptate să vadă lacune în el” şi ”are dreptate să atragă atenţia asupra acestui lucru”, ”el a lansat o provocare lumii”, a declarat ministrul britanic.

Însă ”noi credem că putem fi mai duri cu Iranul, că putem răspunde îngrijorărilor preşedintelui fără să aruncăm copilul cu tot cu apa din copaie”, a insistat el.

Citește și : Yemen : Avioanele coaliţiei conduse de Arabia Saudită au bombardat palatul prezidenţial din Sanaa

”Planul B nu-mi pare deosebit de avansat în acest stadiu”, a adăugat reprezentantul Londrei.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost deja la Casa Albă, în urmă cu două săptămâni, cu scopul de a încerca să-l convingă pe omologul său american să nu denunţe textul din 2015.

Macron a propus să se negocieze cu Iranul un ”nou acord”, care să ţină cont de îngrijirările lui Trump.

Cancelarul german Angela Merkel a susţinut această pledoarie câteva zile mai târziu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.