Boris Johnson : Nu este clar că președintele Robert Mugabe a fost înlăturat de la putere de către armată

Publicat:

Ministrul de Externe britanic Boris Johnson a afirmat că încă nu este clar dacă preluarea puterii de către armată la Harare marchează înlăturarea de la putere a preşedintelui Robert Mugabe, relatează agerpres .

‘Nu putem spune cum va evolua situaţia din Zimbabwe în zilele următoare şi nu ştim dacă aceasta marchează căderea lui Mugabe sau nu’, a menţionat Johnson în cadrul parlamentului britanic.


Marea Britanie, a continuat Johnson, a dorit întotdeauna ca cetăţenii din Zimbabwe să fie stăpâni pe soarta lor. El a asigurat că Marea Britanie va face totul pentru a se asigura ca alegerile care se vor desfăşura în această ţară anul viitor vor fi libere şi corecte.

Citiți și : Incendiu la un centru de primire al imigranţilor în Germania. Un om a murit şi 14 au fost răniţi

‘Vom face tot ce putem, împreună cu partenerii noştri internaţionali, pentru a ne asigura că aceste alegeri oferă o oportunitate reală tuturor cetăţenilor din Zimbabwe pentru a-şi decide viitorul’, a indicat Johnson.

Ofiţeri ai armatei din Zimbabwe au anunţat că au intervenit în noaptea de marţi spre miercuri pentru a elimina “criminali” apropiaţi de preşedintele Robert Mugabe, dar au dezminţit orice tentativă de lovitură de stat împotriva stăpânului absolut al ţării din 1980, notează AFP.

Intrarea în scenă a militarilor are loc în plină criză deschisă între Mugabe şi şeful armatei, după demiterea săptămâna trecută a vicepreşedintelui ţării, Emmerson Mnangagwa, prezentat mult timp ca fiind succesorul său la conducerea ţării.

Fostul vicepreşedinte, Emmerson Mnangagwa, 75 de ani, a fost demis din funcţie şi a fugit din ţară, după un conflict cu prima doamnă a ţării, Grace Mugabe, 52 de ani. Figură controversată, aceasta are numeroşi opozanţi în cadrul partidului şi al guvernului.

După destituirea lui Mnangagwa, Grace Mugabe se află în poziţia ideală pentru a-i succede în funcţie soţului său, notează AFP.

Aflat de 37 de ani în fruntea unui regim autoritar şi represiv, Robert Mugabe a fost învestit de partidul său pentru alegerile prezidenţiale din 2018, în ciuda vârstei înaintate, 93 de ani, şi a sănătăţii sale fragile. Sub conducerea sa, Zimbabwe a sărăcit considerabil şi traversează o gravă criză economică, mai scrie agenţia menţionată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Acoperișuri smulse și copaci prăbușiți. Salvatorii au intervenit în mai multe raioane

Acoperișuri smulse și copaci prăbușiți. Salvatorii au intervenit în mai multe raioane În timpul ploilor de aseară, în mai multe localități din țară, au fost...

Atenție! Se modifică orarul de circulație al autobuzelor în suburbii

Atenție! Se modifică orarul de circulație al autobuzelor în suburbii Au survenit schimbări în orarul de circulație al unor rute de autobuz în suburbiile municipiului...

Mascații au descins la vama Leușeni

Mascații au descins la vama Leușeni Percheziții la vama Leușeni. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins într-un dosar de corupție. Citește și: Ploaia de...

Ploaia de aseară a făcut prăpăd pe unele drumuri naționale

Ploaia de aseară a făcut prăpăd pe unele drumuri naționale Ploaia de aseară și vântul puternic au făcut prăpăd pe unele drumuri naționale. Citește și:...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.