X

Boris Johnson îşi preia mandatul de prim-ministru al Marii Britanii

Fostul ministru de externe britanic Boris Johnson preia conducerea guvernului de la Londra miercuri după-amiază, când Theresa May îi va preda prerogativele funcţiei, după ce la 7 iunie aceasta şi-a prezentat demisia ca urmare a eşecului încercării de a-i convinge pe parlamentarii britanici să susţină acordul privind Brexitul, transmite dpa, potrivit agerpres.

Partidul Conservator a anunţat marţi că membrii săi l-au ales drept lider pe Boris Johnson în scrutinul intern în a cărui etapă finală a ajuns şi actualul şef al diplomaţiei britanice, Jeremy Hunt.

Citeşte şi: Israelul atacă o poziţie strategică din Siria

La începutul după-amiezii, Theresa May va rosti un discurs final în Downing Street 10, reşedinţa oficială a premierului britanic, după care o va informa personal pe Regina Elisabeta a II-a în legătură cu demisia sa oficială.

Ulterior, Boris Johnson va fi primit în audienţă la Regină, înainte de a-şi prelua oficial funcţia. Este de aşteptat ca miercuri seară sau joi să înceapă anunţarea numelor viitorilor miniştri din noul executiv britanic.

Citeşte şi: Echipajul unui pescador rusesc a fost ARESTAT în Coreea de Nord

Potrivit unor informaţii din media britanice, Johnson va face joi o declaraţie în parlament în legătură cu planurile sale privind Brexitul.

Într-un discurs rostit marţi, Boris Johnson a afirmat că doreşte să ”livreze Brexitul”, cu sau fără un acord, până la 31 octombrie, data limită stabilită de Uniunea Europeană.

Tags: Boris JohnsonbrexitDowning Street 10londramarea britaniePartidul ConservatorRegina Elisabeta a II-aTheresa MayUniunea Europeană (UE)
Categorii: Diaspora