Boris Johnson nu exclude activarea instrumentului de soluţionare a disputelor comerciale în problema pescuitului

Publicat:

Londra este gata să activeze pentru prima dată un instrument de soluţionare a conflictelor comerciale prevăzut în acordurile post-Brexit cu UE în disputa sa cu Parisul privind licenţele pentru pescuit, a avertizat sâmbătă premierul britanic Boris Johnson, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Nu, bineînţeles că nu, nu exclud acest lucru”, a declarat Boris Johnson pentru canalul Sky News pe marginea summitului G20 de la Roma, unde urmează să aibă duminică un tete a tete cu Emmanuel Macron.


Citește și : Austria înregistrează aproape 6.000 de infectări în ultimele 24 de ore

“Dacă există o încălcare a tratatului (de către Franţa – n.r.) sau dacă credem că există o încălcare a tratatului, atunci vom face ce este necesar pentru a proteja interesele britanice”, a adăugat el.

“Dar cred că toată lumea vrea o cooperare între aliaţii europeni şi Emmanuel Macron”, a mai spus Johnson.

“Şi împărtăşesc opinia comună potrivit căreia schimbarea climatică este un dezastru pentru umanitate şi că avem mijloacele pentru a-l înfrunta”, a afirmat el înainte de summitul COP26 de săptămâna viitoare de la Glasgow. Conflictul asupra pescuitului “este sincer neimportant, accesoriu, în comparaţie cu ameninţarea împotriva umanităţii cu case suntem confruntaţi”, a afirmat el.

Franţa reproşează Regatului Unit că acordă un număr mai mic de licenţe de pescuit post-Brexit pentru pescarii săi. Parisul a promis să le interzică de marţi navelor de pescuit britanice să-şi debarce încărcătura în porturile franceze şi să întărească controalele vamale asupra camioanelor, dacă situaţia nu se ameliorează.

Departe de a se atenua înainte de întâlnirea dintre Johnson şi Macron de la summitul de la Roma, tensiunea a crescut şi mai mult vineri, după ce Londra a ameninţat la rândul ei să aplice “controale riguroase” asupra navelor europene din apele sale, dacă Parisul va aplica măsurile pe care le-a anunţat.

Citește și : Angela Merkel va efectua o vizită de adio în Franţa

Acordul post-Brexit, încheiat in extremis la sfârşitul lui 2020 între Londra şi Bruxelles, prevede ca pescarii europeni să continue să lucreze în anumite ape britanice, în anumite condiţii.

Londra afirmă că a aprobat 98% din cererile de licenţă pentru navele UE care vor să pescuiască în apele sale, o cifră contestată de Franţa, care susţine că proporţia ar fi de 90%, potrivit AFP

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.