X

Boris Johnson promite o nouă legislaţie pentru a avea în vedere ameninţarea reprezentată de Rusia

Premierul britanic Boris Johnson a promis miercuri un pachet de legi menite să combată mai eficient ”ameninţarea” reprezentată de Rusia, în urma unui raport ce susţine că guvernul său a ”subestimat” riscurile rezultate din interferenţa Rusiei, şeful guvernului subliniind totuşi că nu din cauza vreunei presiuni ruseşti britanicii au votat în 2016 în favoarea Brexit-ului, relatează agenţiile EFE şi Reuters, potrivit agerpres.

Vorbind în timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri din Camera Comunelor, premierul conservator s-a apărat în faţa criticilor liderului laburist Keir Starmer, care i-a reproşat că nu a modificat legislaţia mai devreme pentru a da mai multe puteri serviciilor de informaţii.

Citește și : Măsurile de izolare impuse în Austria sunt neconstituţionale

”Nicio altă ţară occidentală nu este mai vigilentă faţă de protejarea intereselor sale ori ale comunităţii internaţionale în faţa interferenţei ruse”, a răspuns Johnson, după ce în documentul denumit ”Raportul Rusia”, întocmit de către deputaţi din comisia parlamentară pentru informaţii şi securitate (ISC), guvernul său este acuzat că a fost ”lent” în răspunsurile faţă de interferenţele ruseşti în afacerile interne britanice şi că a subestimat anvergura activităţilor Moscovei.

El a promis că executivul său ”va propune o legislaţie, nu doar o nouă Lege a Spionajului, nu doar noi legi pentru a ne proteja împotriva furtului proprietăţii noastre intelectuale, ci şi o Lege Magniţki menită să contracareze direct persoane din Rusia sau din altă parte care încalcă drepturile omului”.

În raportul parlamentar i se mai reproşează guvernului de la Londra că nu a evaluat corespunzător posibilitatea unei interferenţa ruseşti în referendumul privind Brexit-ul, în pofida unor semnale de alarmă de la referendumul anterior privind independenţa Scoţiei.

Citește și : Guvernul britanic recunoaște că un acord cu UE este încă departe de concretizare

Răspunzând acestei critici, premierul Johnson a deplâns faptul că susţinătorii rămânerii Regatului Unit în UE folosesc acest raport ”pentru a încerca să creeze impresia că interferenţa rusă a fost, într-un fel sau altul, responsabilă pentru Brexit”.

”Oamenii din această ţară nu au votat pentru ieşirea din UE din cauza unei presiuni a Rusiei sau interferenţei ruse. Ei au votat pentru că au dorit să ia înapoi controlul”, a precizat el în faţa parlamentarilor britanici.

Tags: Boris JohnsonbrexitCamera ComunelorKeir Starmerrusia
Categorii: Diaspora