Boris Johnson s-a săturat de dezminţirile Rusiei: ‘Sunt din ce în ce mai absurde’

Publicat:

Dezminţirile Rusiei cu privire la implicarea sa în otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie sunt “din ce în ce mai absurde”, a declarat luni şeful diplomaţiei britanice Boris Johnson, informează AFP, potrivit agerpres.

“Dezminţirile Rusiei sunt din ce în ce mai absurde”, a afirmat Boris Johnson la sosirea sa la Bruxelles, pentru o reuniune cu omologii săi din cadrul Uniunii Europene (UE).


Citeşte şi: Oficialii Casei Albe sunt obligaţi să semneze acorduri de confidenţialitate

Boris Johnson a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Londra dispune de “dovezi că Rusia nu numai că a căutat să dezvolte agenţi neurotoxici pentru asasinate în ultimii zece ani, dar a şi făcut stocuri de această substanţă mortală denumită “Noviciok” cu care a fost otrăvit fostul spion rus Serghei Skripal în sud-vestul Marii Britanii.

Marea Britanie susţine că Rusia a utilizat agentul neurotoxic – dezvoltat încă din perioada sovietică sub denumirea de “Noviciok” – la otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în prima utilizare ofensivă a unei astfel de arme pe teritoriul unei ţări occidentale după cel de-al Doilea Război Mondial.

Rusia a negat orice implicare, iar Vladimir Putin, tocmai reales preşedinte al Federaţiei Ruse, a criticat acuzaţiile britanice, calificându-le drept “o mare aiureală”.

“Într-o zi, ei susţin că nu au fabricat niciodată Noviciok, într-o alta ei afirmă că au fabricat Noviciok, dar că toate stocurile (cu acest agent neurotoxic) au fost distruse, apoi anunţă că unele stocuri au ajuns în mod misterios în Suedia sau în Slovacia, în Republica Cehă sau în SUA, sau chiar în Marea Britanie”, a ironizat Boris Johnson.

Citeşte şi: Vladimir Putin are peste 76%, după numărarea a 99% din voturi

“Ceea ce pot vedea oamenii este că e vorba de o strategie clasică a Rusiei, ce constă în a încerca să ascundă acul adevărului într-un car de fân al minciunilor şi al prafului în ochi”, a adăugat şeful diplomaţiei britanice.

Reacţia UE va fi discutată în timpul summitului şefilor de stat şi de guvern din UE, care se va desfăşura joi şi vineri la Bruxelles. Summitul va fi pregătit luni de miniştrii de externe din UE. Ipoteza unor sancţiuni este luată în calcul, însă niciun ministru nu s-a pronunţat explicit asupra problemei.

UE este deja divizată în privinţa sancţiunilor economice adoptate ca pedeapsă la adresa Rusiei pentru anexarea Crimeii şi pentru presupusa sa susţinere acordată separatiştilor care au declanşat conflictul în Ucraina, în primăvara lui 2014. Aceste sancţiuni au fost prelungite cu şase luni la 13 martie, însă mai multe ţări din UE se opun înăspririi lor.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldova va avea 16 secţii de votare în România

Moldova va avea 16 secţii de votare în România Autoritățile din Republica Moldova vor deschide 16 secții de votare pe teritoriul României pentru alegerile prezidențiale...

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei Vești bune pentru șoferi. Amenda automată pentru lipsa rovinietei pe drumurile naționale ar putea dispărea....

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.