X

Boris Johnson scapă de acuzaţia că nu ar fi respectat codul de conduită al Partidului Conservator

Fostul ministru britanic de externe Boris Johnson a fost exonerat vineri de acuzaţia că ar fi încălcat codul de conduită al Partidului Conservator, după ce într-un articol publicat în luna august de publicaţia The Daily Telegraph el a comparat femeile care poartă burka cu jefuitorii de bănci sau cu căsuţele de scrisori poştale, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Acele afirmaţii au provocat indignarea asociaţiilor musulmane, a preşedintelui Partidului Conservator, Brandon Lewis, dar şi a premierului conservator Theresa May, care i-au cerut lui Johnson să prezinte scuze.

Citește și : Regele Belgiei a acceptat demisia premierului, care va asigura interimatul până la viitoarele alegeri

Consiliul Musulman din Marea Britanie, o organizaţie ce reuneşte peste 500 de moschei din Regatul Unit, instituţii de învăţământ şi asociaţii, a descris termenii folosiţi de Johnson drept ”agresiuni verbale împotriva femeilor musulmane”.

Totuşi, o comisie independentă, alcătuită din cinci experţi în drept care au analizat limbajul folosit de fostul primar al Londrei şi apoi şef al diplomaţiei, a ajuns la concluzia că acesta a fost ”respectuos şi tolerant”.

De asemenea, potrivit evaluării aceluiaşi grup de experţi, codul de conduită al Partidului Conservator nu limitează libertatea de exprimare şi Johnson a avut ”deplin dreptul” de folosi satira pentru a-şi exprima punctul de vedere în acel articol de presă redactat de el.

Boris Johnson a scris acolo că burka este o îmbrăcăminte ”opresivă” şi a calificat drept ”absolut ridicol” ca cineva să iasă cu ea pe stradă ”semănând cu o cutie poştală”.

Citește și : Paisprezece suspecţi, inculpaţi pentru implicare în atentatul comis la redacţia Charlie Hebdo din Paris

Tags: Boris JohnsonBrandon Lewisburkamarea britaniemoscheiRegatul UnitThe Daily TelegraphTheresa May
Categorii: Diaspora