Boris Johnson se întoarce cu mâna goală din Orientul Mijlociu şi este criticat dur în UK

Publicat:

Dar prim-ministrul rămâne optimist că proviziile vor fi sporite și insistă că a abordat problemele legate de abuzurile drepturilor omului cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman.

Boris Johnson nu a reușit miercuri să asigure un angajament imediat din partea Arabiei Saudite de a crește producția de petrol pentru a reduce criza costului vieții, în ciuda faptului că a efectuat o vizită extrem de controversată în regatul din Orientul Mijlociu, transmite Inews.


Premierul britanic a fost acuzat că a trecut de la „dictator la dictator” în călătoria sa pentru a convinge Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite să sporească aprovizionarea pentru a reduce dependența occidentală de petrolul și gazele rusești și pentru a evita șocurile globale ale prețurilor energiei aşa cum s-a întâmplat în anii ’70.

Johnson a spus că este optimist după o întâlnire de o oră și 45 de minute cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, dar Downing Street a minimizat șansele unui acord imediat pentru creșterea producției de petrol.

Dar nu a existat niciun anunț de creștere a ofertei, care este în prezent plafonată de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), condusă de Arabia Saudită.

Johnson a insistat, de asemenea, că l-a contestat pe liderul saudit, care este acuzat că a ordonat uciderea brutală a jurnalistului Jamal Khashoggi, cu privire la dosarul său în domeniul drepturilor omului, în timp ce a subliniat că legăturile mai strânse cu regatul nu înseamnă „nu ne putem ține de principiile noastre”.

Dar el a refuzat să spună cum l-a provocat în mod special pe Prințul Moștenitor și a insistat că statul din Golf se schimbă în bine, în ciuda faptului că a anunțat noi execuții chiar în dimineața vizitei sale, după cea mai mare execuție în masă din istoria modernă de sâmbăta trecută.

În ciuda faptului că nu a reușit să câștige un nou anunț din partea OPEC, BoJo a spus: „Cred că există cu siguranță o înțelegere că există un interes pentru Arabia Saudită, pentru toate țările producătoare de petrol și exportatoare de a se asigura că economia globală nu este afectată de vârfurile actuale, că nu obținem genul de inflație pe care am văzut-o în anii ’70 și deci a fost o conversație foarte productivă”, a spus el la finalul întâlnirii.

Dar întrebat dacă a existat o decizie de a spori extracţia de ţiţei, prim-ministrul a spus: „Cred că ar trebui să discutați cu saudiții despre asta.

„Dar cred că a existat o înțelegere a necesității de a asigura stabilitatea pe piețele globale de petrol și pe piețele de gaze și necesitatea de a evita creșterile dăunătoare ale prețurilor.

„Și o economie globală puternică, o economie puternică a Marii Britanii pe care o avem… este foarte mult în interesul țărilor producătoare de petrol.”

Agenția de presă saudită administrată de stat a anunțat că încă trei persoane au fost executate în ziua vizitei lui Johnson, după ce 81 de persoane au fost condamnate sâmbătă la pedeapsa capitală.

Johnson a spus că și-a exprimat opoziția Regatului Unit față de pedeapsa cu moartea în cadrul întâlnirii, dar a insistat că „cel mai bine este ca detaliile acestor conversații să rămână private”.

Relatarea transmisă de la Downing Street despre întâlnirea sa anterioară cu șeicul Mohammed bin Zayed din Emiratele Arabe Unite la Abu Dhabi, de asemenea, nu conținea nici un indiciu că Johnson și-a asigurat vreun fel de angajament privind creșterea producției de petrol.

Liderul laburist Sir Keir Starmer a spus că „a merge mână în mână de la dictator la dictator nu este o strategie energetică”.

Despre ultimele execuții, Maya Foa, directorul grupului de susținere a drepturilor omului ‘Reprieve’, a declarat: „Călătorind pentru a-l întâlni pe Mohammed bin Salman atât de curând după o execuție în masă, Boris Johnson a semnalat clar că, în schimbul petrolului, Marea Britanie va tolera chiar și cele mai grave abuzuri şi încălcări ale drepturilor omului.

„Efectuarea acestor execuții în timp ce liderul unei puteri occidentale se află pe pământul saudit a fost un act provocator, menit să evidențieze puterea și impunitatea prințului moștenitor în fața lumii întregi.”

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări

Doi jurnalişti de la un post local de radio care l-au intervievat pe Biden afirmă că au primit în avans o listă cu întrebări Doi...

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american

13 lucruri neștiute despre Cristiano Ronaldo: CR7 este studiu de caz academic și are o legătură pe viață cu un fost președinte american Cristiano Ronaldo,...

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra

Cinci orășele turistice mai puțin cunoscute din Europa, pentru călătorii care s-au săturat de Paris și Londra Pentru oamenii care vor să descopere unele din...

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.