Boris Johnson și personalul guvernamental petreceau cu vin şi brânzeturi fine în plin lockdown

Publicat:

Boris Johnson a fost fotografiat cu vin și brânză alături de soția sa și de alţi 17 angajați guvernamentali în grădina din Downing Street în timpul lockdownn-ului, ridicând întrebări cu privire la insistențele premierului britanic că acolo avea loc o „întâlnire de lucru”.

Fotografia a fost împărtășită cu The Guardian în urma negării Cabinetului UK săptămâna trecută că a existat un eveniment social vineri, 15 mai 2020, care a inclus vin, băuturi spirtoase și pizza în interiorul și în afara clădirii. Purtătorul de cuvânt al lui Johnson a spus că personalul din Downing Street lucra în grădină după-amiaza și seara.


Cu toate acestea, imaginea mari semne de întrebare cu privire la această afirmație. Sticlele de vin ies în evidență, lipsește distanțarea socială și 19 persoane sunt adunate în grupuri pe terasa și gazonul din incinta de pe Downing Street.

La acea vreme,interacţiunea socială între gospodării era limitat la două persoane, care se puteau întâlni doar în aer liber și la o distanță de cel puțin 2 metri. La locurile de muncă, îndrumările spuneau că întâlnirile în persoană ar trebui să aibă loc numai dacă „este absolut necesar”.

Angela Rayner, liderul adjunct al Partidului Laburist, a descris poza drept „o palmă dată publicului britanic”, adăugând: „Prim-ministrul ne arată în mod constant că nu are nicio atenție pentru regulile pe care le pune în aplicare pentru restul dintre noi. Presupusa băutură și petrecere până seara târziu [la nr. 10], când noi ceilalți aveam voie să facem doar o plimbare scurtă pe zi.”

Prim-ministrul s-a confruntat cu o serie de acuzații de petrecere și socializare în incinta reşedinţei oficiale din Londra, în timp ce restricțiile Covid erau în vigoare. El a fost forțat să ordone o anchetă în serviciul public, deși șeful acesteia a demisionat din cauza acuzațiilor privind propria sa petrecere de Crăciun.

Săptămâna trecută a fost descrisă ca fiind cea mai proastă din mandatul premierului, cu o rebeliune majoră a parlamentarilor conservatori asupra reglementărilor Covid, urmată de o înfrângere istorică a alegerilor parțiale și plecarea șocantă a ministrului Brexit, David Frost.

În noua imagine publicată de The Guardian, Boris Johnson și Carrie, care pare să-și țină copilul nou-născut în brațe, sunt văzuți stând în jurul unei mese cu o tavă de brânzeturi și vin, împreună cu două persoane despre care se crede că sunt un funcționar public și un consilier. Săptămâna trecută, Cabinetul britanic a spus că Johnson lucra în grădină înainte de a se retrage în apartamentul său la ora 19.00.

În acea zi, Matt Hancock, pe atunci ministrul Sănătății, a susținut o conferință de presă la ora 17:00, îndemnând oamenii să respecte regulile și să nu profite de vremea bună din weekendul de mai pentru a socializa în grupuri.

La acea vreme, școlile erau încă închise, iar puburile și restaurantele la fel, cu controale stricte asupra adunării sociale. Mai multor oameni li s-a permis să se întoarcă la locurile lor de muncă, dar recomandările spuneau că distanțarea socială de 2 metri ar trebui respectată în orice moment și „numai participanții absolut necesari ar trebui să participe la întâlniri și ar trebui să mențină o separare de 2 metri pe tot parcursul”.

The Guardian a informat săptămâna trecută, ca parte a unei investigații comune cu The Independent, că Johnson a fost prezent la o presupusă întâlnire socială în Downing Street pe 15 mai 2020. Surse au spus că premierul a petrecut aproximativ 15 minute cu personalul, spunând unui consilier, din interiorul ‘Nr. 10’, că meritau o băutură pentru a „învinge” coronavirusul.

Surse interne au susținut că aproximativ 20 de angajați au băut vin și băuturi spirtoase și au mâncat pizza în urma unei conferințe de presă în acea zi, unii în birourile din interiorul nr. 10, iar alții mergând în grădină. Unii angajați au stat să bea până seara târziu, au susținut aceștia. Sursele citate au descris evenimentul ca având un sentiment „de sărbătoare”, având în vedere slăbirea inițială a unor restricții și vremea bună din Londra în acea zi.

Ca răspuns, ‘No 10’ a spus că Johnson și personalul au lucrat în grădină și nu au făcut nicio referire la acuzațiile de consum de alcool și socializare. Purtătorul de cuvânt oficial al primului ministru a declarat săptămâna trecută: „În lunile de vară, personalul de la Downing Street folosește în mod regulat grădina pentru unele întâlniri. Pe 15 mai 2020, premierul a avut o serie de întâlniri pe parcursul după-amiezii, inclusiv un briefing cu minstrul Sănătăţii de atunci și echipa sa în grădină, în urma unei conferințe de presă.

„Premierul s-a dus la domiciliul său la scurt timp după ora 19.00. Un număr mic de persoane, care trebuia să lucreze, a rămas în grădina din Downing Street pentru o parte a după-amiezii și a serii.”

Hancock, care a fost ministrul Sănătăţii înainte de a fi nevoit să demisioneze după ce a încălcat regulile de distanțare socială cu consiliera sa, Gina Coladangelo, a spus că „nu este adevărat” că a fost implicat într-o adunare socială. „După conferința de presă, care s-a încheiat la aproximativ 17.53, Matt și-a informat propria echipă, apoi a mers în grădina Downing Street pentru a-l informa pe prim-ministru. A părăsit Downing Street la 18.32 și s-a întors la Departamentul pentru Sănătate și Asistență Socială”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Hancock. Nu există nicio sugestie că a băut sau a rămas până târziu.

În lumina noii imagini, se înțelege că ‘nr. 10’ susține că oamenii care consumă alcool la locul de muncă nu era împotriva reglementărilor la acea vreme. Un purtător de cuvânt din Downing Street a declarat duminică: „Așa cum am spus săptămâna trecută, întâlnirile de lucru au loc adesea în grădina Downing Street în lunile de vară. Cu această ocazie au avut loc ședințe de personal după o conferință de presă”.

„Downing Street este casa prim-ministrului, precum și locul lui de muncă. Soția premierului locuiește în reşedinţa de la nr. 10 și, prin urmare, folosește în mod legitim grădina.”

Au existat o serie de acuzații conform cărora personalul din Downing Street a încălcat regulile organizând petreceri de Crăciun, prim-ministrul prezidând un test Zoom și ținând un discurs la plecare.

Johnson a ordonat o investigație după ce un videoclip a fost difuzat de ITV în care asistenții râd despre o petrecere de Crăciun cu vin și brânzeturi și sugerând să o treacă drept o întâlnire de afaceri. Simon Case, secretarul cabinetului, a renunțat la conducerea acelei anchete după ce a rezultat că propriul său birou a organizat o petrecere de Crăciun și a fost înlocuit de un alt funcționar public, Sue Gray.

Rayner a spus: „Această poză este extrem de sfâșietoare de văzut pentru oamenii care au petrecut primul val al pandemiei în prima linie a serviciului nostru de sănătate, ducându-le cu disperare dor celor dragi, îndurând singurătatea, lipsind de la înmormântări… Fiecare zi care trece pare să adauge încă un eveniment la lista tot mai mare de investigații a lui Sue Gray privind presupusele adunări ilegale din Downing Street.”

„Guvernul lui Boris Johnson este condus cu atitudinea că există o regulă pentru ei și alta pentru toți ceilalți. El este total incapabil să ne conducă țara,” a menţionat lidera laburistă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: ‘Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova’

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, mesaj antiromânesc la Moscova: 'Mitropolia Basarabiei este un factor destabilizator în R.Moldova' Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană...

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante

Moscova își dorește victoria lui Trump în SUA. Analiza presei din Rusia despre plusurile și minusurile acestei variante Conducerea Rusiei urmărește campania prezidențială din SUA...

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: ‘Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului’

Judecătoarea Sanduța, după audierea repetată la Pre-Vetting a Marinei Rusu: 'Hărțuită de o comisie care se străduiește disperat să supraviețuiască blamărilor și urii poporului' Judecătoarea...

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.