X

Boris Johnson va discuta cu liderii UE pentru a preveni ‘naţionalismul vaccinării’

Prim-ministrul britanic Boris Johnson îi va contacta pe liderii UE în această săptămână pentru a încerca să prevină “naţionalismul vaccinării”, după o dispută privind vaccinul AstraZeneca/Oxford, potrivit unui secretar de stat britanic, relatează luni dpa, potrivit agerpres.

Helen Whately, secretar de stat pentru asistenţă socială, a declarat că au existat “speculaţii, unele supoziţii” şi “un element de retorică” în jurul exportului de vaccinuri în Marea Britanie din Uniunea Europeană.

Citeşte şi: Iordania va permite tranzitul armatei americane după bunul plac

Această luare de poziţie are loc după ce blocul comunitar a acuzat compania că nu a reuşit să livreze dozele promise, dintre care unele sunt produse în Marea Britanie.

Uniunea Europeană pretinde că Marea Britanie a exportat zero doze, fiind în acelaşi timp beneficiara a 10 milioane de doze provenite din UE.

Săptămâna trecută, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ameninţat că va înăspri restricţiile de export, care ar putea fi îndreptate în special împotriva AstaZeneca şi Regatului Unit, notează dpa.

Helen Whatley a declarat luni pentru BBC că este important ca UE şi alte ţări “să nu urmeze acest naţionalism sau protecţionism al vaccinului”.

“Ne aşteptăm ca Uniunea Europeană să-şi respecte angajamentele şi sunt sigură că prim-ministrul va fi în contact cu omologii europeni – discută cu ei regulat – dar nu cred că această dezbatere ajută pe cineva”, a spus ea.

Citeşte şi: Nikol Paşinian numeşte un nou şef de Stat Major în Armenia

“Ceea ce contează pentru toate ţările este să obţină vaccinul, să-l transporte şi să-şi inoculeze populaţia”, a adăugat Helen Whatley.

Comisia Europeană se va întruni joi pentru a discuta o posibilă înăsprire a restricţiilor de export pentru vaccinuri din blocul comunitar, reaminteşte dpa.

Tags: AstaZenecaAstraZeneca/OxfordBoris Johnsoncomisia europeanaHelen Whatleymarea britanieuniunea europeanaUrsula Von Der Leyenvaccin
Categorii: Diaspora