Boris Johnson: ‘Vrem o Uniune Europeană puternică, sprijinită de un Regat Unit puternic’

Publicat:

Marea Britanie va avea un viitor măreţ după Brexit, dar şi restul Uniunii Europene va avea un viitor măreţ, pentru că nu este vorba de un joc de sumă nulă, iar Londra îşi doreşte o Uniune Europeană puternică, sprijinită de un Regat Unit puternic, a declarat marţi, într-un interviu în exclusivitate pentru agerpres., ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, aflat într-o scurtă vizită la Bucureşti.

“Cred că vom avea un viitor măreţ, dar cred că şi restul UE va avea un viitor măreţ. Nu este un joc de sumă nulă. Poate fi o situaţie câştigătoare pentru ambele părţi. Unii sunt sumbri în legătură cu asta. Nu cred că avem motive să fim sumbri. Putem avea o Uniune Europeană puternică, sprijinită de un Regat Unit puternic. Asta vrem”, a spus şeful diplomaţiei britanice.


El a reamintit că, în discursul despre Brexit susţinut vineri la Florenţa, premierul britanic Theresa May a transmis că Londra îşi va onora angajamentele în conformitate cu cadrul financiar pe termen mediu, dar şi în privinţa drepturilor cetăţenilor UE şi în materie de apărare.

Citeşte şi: Boris Johnson îi linişteşte pe românii din UK: ‘Am fi NEBUNI să îi lăsăm să plece!’

Premierul Theresa May a punctat în discursul său că “noi vom oferi nişte bani. Este un lucru important. Vom continua să ne onorăm angajamentele în conformitate cu cadrul financiar pe termen mediu. În timpul perioadei de tranziţie, 2020-2021, vom plăti de asemenea”, a declarat Boris Johnson.

“Sperăm că, odată ce Marea Britanie a spus aceste lucruri – despre cetăţenie, despre bani şi perioada de tranziţie şi despre angajamentul faţă de apărare -, prietenii noştri din România, de la Bucureşti, vor spune că britanicii au o atitudine pozitivă, iar acum este momentul pentru noi toţi, ca europeni, să avansăm cu aceste discuţii. La Bruxelles, au împărţit negocierile în două. În primul rând, discuţiile despre cetăţenie, bani şi Irlanda de Nord. Apoi, viitorul (relaţiei Marii Britanii cu UE – n.r.). Credem că este momentul să vorbim despre viitor. Este timpul să împingem această navă pe cala de lansare şi să o trimitem pe mare. Să o punem în mişcare. Sper că discuţiile vor putea începe”, a adăugat el.

Întrebat dacă are vreun regret în legătură cu faptul că Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, Boris Johnson a spus că singurul lucru pe care îl regretă este tendinţa oamenilor de a face confuzie între instituţiile UE şi Europa.

Citeşte şi: Nouă escaladare a violențelor în teritoriile ocupate. Trei israelieni ucişi într-o colonie în Cisiordania de către un palestinian – FOTO/VIDEO

“Singurul lucru pe care l-aş spune este că oamenii întotdeauna fac confuzie între instituţiile UE şi marea noastră cultură şi civilizaţie europeană, care reprezintă moştenirea şi bunul nostru comun. Se face confuzie între sistemul de la Bruxelles, care a crescut în ultimii 40-50 de ani, şi Europa. Nu părăsim Europa. Nu este posibil fizic. În mod esenţial, noi, britanicii, suntem o cultură europeană. Vom face parte din Europa pentru totdeauna”, a subliniat el.

“Dacă este un lucru pe care îl regret, atunci este tendinţa oamenilor de a face confuzie între Comisie, Consiliul European, Curtea de Justiţie, bla-bla, şi Europa. Nu asta înseamnă Europa. Este un sistem de guvernământ, dar este un lucru diferit. Suntem pe deplin angajaţi faţă de civilizaţia europeană, faţă de cooperarea europeană, faţă de toate aceste lucruri, doar că într-un mod diferit. Acesta este mesajul crucial: poată că părăsim UE, dar nu părăsim Europa”, a afirmat şeful diplomaţiei britanice.

Boris Johnson s-a declarat de asemenea convins că britanicii s-ar exprima tot în favoarea Brexit-ului, dacă ar vota din nou.

“Cred că, în mod covârşitor, oamenii din ţara mea vor să meargă înainte. S-au săturat. De aceea sperăm că prietenii noştri de la Bruxelles vor începe adevăratele negocieri. Să-i dăm drumul!”, a spus el.

Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a avut luni o întrevedere cu şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, în contextul unui mini-turneu pe care îl efectuează în aceste zile la Praga, Bucureşti şi Bratislava, după discursul de vineri, de la Florenţa, al premierului Theresa May privind Brexit-ul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.