Borrell a anunţat o vizită în Cuba a reprezentatului UE pentru drepturile omului în noiembrie

Publicat:

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a anunţat vineri, la Havana, că reprezentantul special al Uniunii Europene pentru drepturile omului va vizita Cuba în noiembrie, după ce a discutat acest subiect cu autorităţile cubaneze, transmite AFP, potrivit agerpres

“Sunt bucuros să anunţ (…) vizita reprezentantului special al Uniunii Europene pentru drepturile omului Eamon Gilmore”, a declarat Josep Borrell la încheierea celui de-al treilea Consiliu mixt UE-Cuba care a avut loc la vineri, în cadrul Acordului de dialog politic şi cooperare semnat în 2016.


Citește și :  Anchetă de amploare în Germania după un incident de securitate asupra cancelarului Scholz

În faţa presei, Josep Borrell a indicat că Havana şi Bruxelles vor deschide la sfârşitul lunii noiembrie “un dialog foarte important pe tema” drepturilor omului, la care va participa Eamon Gilmore. El a mai spus că a discutat cu autorităţile cubaneze “situaţia creată înainte, în timpul şi după demonstraţiile şi arestările din iulie 2021” şi că acest subiect va fi abordat de Eamon Gilmore cu ocazia vizitei.

Pe 11 iulie 2021, mii de cubanezi şi-au exprimat furia pe străzi scandând “Libertate” şi “Ne este foame”. Potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor, aproape 500 de protestatari au fost condamnaţi, unii cu pedepse cu închisoarea de până la 25 de ani.

ONG-ul pentru drepturile omului 11J, al cărui sediu nu se se află în Cuba, estimează că 768 de persoane sunt încă închise.

Luni, opt ONG-uri, inclusiv Amnesty International şi Human Rights Watch, i-au trimis o scrisoare lui Josep Borrell, cerându-i ca problema drepturilor omului să fie “în centrul relaţiilor dintre UE şi Cuba”.

“Am discutat despre acest lucru şi ne-am exprimat disponibilitatea de a continua să discutăm despre asta”, a spus şeful diplomaţiei europene, care a avut discuţii cu mai mulţi oficiali cubanezi şi în special cu ministrul justiţiei, Oscar Silvera. Discuţii cu preşedintele Miguel Diaz-Canel şi cu fostul lider Raul Castro sunt, de asemenea, pe agenda înaltului oficial european.

Citește și : Eurodeputata greacă Eva Kaili îşi va relua funcţiile săptămâna viitoare, spune avocatul său

 

“UE a purtat multe dialoguri cu Cuba privind drepturile omului, dar nu vedem rezultatele”, a criticat pe Twitter disidenta Marta Beatriz Roque.

 

Tot pe Twitter, un alt disident, Guillermo Farinas, câştigător al Premiului Saharov în 2010, i-a cerut lui Josep Borrell “să nu meargă să ceară” guvernului comunist “concesii comerciale sau facilităţi de investiţii pentru companiile europene cu preţul încălcării drepturilor cetăţenilor cubanezi”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.