Borrell acuză Israelul că a finanțat crearea Hamas

Publicat:

Borrell acuză Israelul că a finanțat crearea Hamas

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate și vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, a afirmat că, în încercarea sa de a evita statul palestinian și de a slăbi Autoritatea Palestiniană, Israelul a ajuns să “finanțeze” gruparea teroristă palestiniană Hamas, scrie ABC, potrivit stiripesurse.ro.

Conflictul palestiniano-israelian a concentrat o parte din discursul lui Borrell la primirea distincției de Doctor Honoris Causa de la Universitatea din Valladolid. O luptă, a spus el, despre care Europa a “uitat” și pentru care “singura soluție” este crearea a “două state care împart pământul” pentru care ambele popoare “mor de ani de zile”.


În acest sens, el a adăugat că este “greu” de spus care dintre cele doi are mai multe drepturi asupra acelui teritoriu decât celălalt, dar că unul “a fost mai puternic”, iar celălalt “a fost forțat la exil”.

Borrell acuză Israelul că a finanțat crearea Hamas

În opinia sa, “comunitatea internațională” ar trebui să fie cea care impune această măsură, întrucât “ambii actori sunt prea opuși”. Mai mult, aceasta este rezoluția pe care mulți pariază, deși realitatea este că “nimeni nu a făcut nimic ca să se întâmple”.

Guvernul Israelului nu împărtășește această soluție, a recunoscut el, “dar guvernele trec”, așa că “important este să știm că securitatea Israelului nu poate fi realizată doar prin mijloace militare, ci trebuie să fie construită pe un acord”.

De asemenea, el a considerat că, având în vedere situația din Fâșia Gaza, ar trebui declarată o “pauză temporară” a ostilităților și ar trebui primit ajutorul umanitar.

Citeşte şi: Maia Sandu a discutat cu antreprenorii din Fălești – Stiripesurse.md

El a analizat şi războiul dintre Rusia și Ucraina, care, împreună cu conflictul dintre Palestina și Israel, “va determina viitorul”. Astfel, el a optat pentru a se continua “ajutarea trupelor ucrainene”, ținând cont de faptul că Rusia continuă să fie “o putere imperialistă, incapabilă să se detașeze de o viziune colonială a identității sale”. Atât timp cât acest lucru va continua, a considerat el, Rusia va continua să fie “o amenințare pentru vecinii săi și pentru Europa”.

Mai mult, în fața presei, Borrell a făcut referire la situația din Marea Roșie și a subliniat că UE nu își va trimite navele în misiuni de luptă activă. Se va limita, a indicat el, la protecția navigației, deoarece în zona respectivă este “o arteră vitală”.

“Pregătim o misiune navală cu unicul obiectiv de a proteja navigația și a nu escalada conflictului”, a spus Borrell, care a considerat că lumea este “în pragul unei situații care ar putea fi foarte periculoase”.

Borrell acuză Israelul că a finanțat crearea Hamas

În trecerea în revistă a evenimentelor internaționale actuale, Borrell a asigurat în discursul său că este “un moment de cel mai mare risc geopolitic global de la criza rachetelor din Cuba” și că este o situație care îi amintește de “anii ’30 ai secolului trecut”. “Noi, europenii, am devenit șoferi de ambulanță într-o lume în flăcări”, a spus el, în timp ce înainte “ne imaginam arhitecții unei lumi în pace”.

Acum, a indicat el, Europa a redescoperit “duritatea unei lumi crude, conflictuale și periculoase și nu a fost pregătită pentru asta”, a spus în discursul său. Și “din 1957, Europa s-a străduit să se creeze în termeni de pace”, a explicat el. “Tinerii europeni cred că pacea este starea naturală a lucrurilor”, a spus el, și “se înșală”.

În cele din urmă, el a avertizat că “istoria se accelerează” și “avem puțin timp”. “Termenele limită sunt măsurate mai degrabă în luni decât în ani” și asta pentru că există “actori capabili să modifice raportul de putere”. “Noi – pentru Uniunea Europeană – am fost”, a declarat el, înainte de a pleda pentru a avea încă o dată greutate pentru a “influența viitorul pozitiv al umanității”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/VIDEO// Incendiu la o tabără pentru copii din stânga Nistrului. Sute de persoane au fost evacuate

FOTO/VIDEO// Incendiu la o tabără pentru copii din stânga Nistrului. Sute de persoane au fost evacuate Incendiu la o tabără de copii din stânga Nistrului. Citește...

VIDEO// Furtuna a ajuns în nordul Moldovei. Satul Moșani este măturat de rafale

VIDEO// Furtuna a ajuns în nordul Moldovei. Satul Moșani este măturat de rafale O furtună puternică a măturat, în această după-amiază satul Moșani din raionul...

Absolvenții Academiei „Ștefan cel Mare” se alătură Poliției de Frontieră

Absolvenții Academiei „Ștefan cel Mare” se alătură Poliției de Frontieră Cei 14 absolvenți specializați în securitatea frontierei și-au primit, astăzi,  diplomele. Citește și: Atenție! Vin alte...

Agricultorii care au suferit pagube din cauza secetei, pot solicita Avizul de atestare a impedimentului de neexecutare a obligațiilor

Agricultorii care au suferit pagube din cauza secetei, pot solicita Avizul de atestare a impedimentului de neexecutare a obligațiilor Agricultorii care au suferit pagube din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.