Borrell: SUA şi UE continuă să lucreze cot la cot pentru a contrabalansa atacul Rusiei asupra Ucrainei

Publicat:

Uniunea Europeană şi SUA lucrează împreună pentru a respinge agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, după întrevederea, joi, la Phnom Penh (capitala Cambodgiei), cu secretarul de stat american, Antony Blinken, cu care a abordat de asemenea acordul nuclear iranian şi tensiunea din strâmtoarea Taiwan, relatează EFE, potrivit agerpres.   

‘SUA şi UE continuă să lucreze cot la cot pentru a contrabalansa atacul Rusiei asupra Ucrainei şi asupra sistemului şi economiei mondiale’, a afirmat Borrell pe Twitter după întâlnirea cu Blinken în marja reuniunii ministeriale a Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), care se desfăşoară în Cambodgia.


Citește și : Amnesty International acuză armata ucraineană că a pus în pericol viaţa civililor

Cu câteva minute înaintea întrevederii, Borrell a subliniat că ambele părţi lucrează împreună pentru a ‘apăra şi susţine Ucraina împotriva agresiunii ruse’ şi a subliniat că întâlnirea sa cu Blinken reprezintă o bună ocazie pentru a menţiona că actuala ‘criza alimentară şi energetică nu este o consecinţă a sancţiunilor impuse Rusiei, ci a războiului şi a blocadei ruse’.

‘Trebuie să facem mai mult pentru a contracara naraţiunea rusă. Este important ca lumea să înţeleagă cine este vinovat de acest lucru’, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei blocului comunitar a declarat că UE şi SUA au discutat şi despre acordul nuclear iranian şi despre ‘cum să păstrăm pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan’.

La rândul său, Blinken, care l-a descris pe Borrell drept un partener ‘de primă mână’, a subliniat în afirmaţii anterioare că atât UE, cât şi SUA sunt interesate să discute cu ASEAN despre ‘consecinţele agresiunii ruse împotriva Ucrainei’, în special în ceea ce priveşte insecuritatea alimentară şi preţurile la energie.

Secretarul de stat american a declarat că au discutat, de asemenea, despre situaţia din Myanmar ‘care a mers din rău în mai rău’ pe fondul execuţiei a patru activişti pro-democraţie săptămâna trecută de către junta militară care a luat puterea în această ţară în urma unei lovituri de stat anul trecut.

‘Ambii suntem adepţii unui rol central al ASEAN’, a spus Blinken, care a evitat să se refere în discursul său la tensiunile cu China din strâmtoarea Taiwan ca urmare a vizitei în insulă a preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, notează EFE.

Reuniunea a avut loc după ce miniştrii de externe ai G7 au subliniat că ‘nu există nicio justificare’ pentru exerciţiile militare ‘agresive’ ale Chinei în strâmtoarea Taiwan după vizita lui Pelosi, afirmaţie susţinută şi de Borrell.

Armata chineză a început joi exerciţii militare de anvergură cu muniţie de război în jurul Taiwanului, ceea ce a provocat o ‘blocadă maritimă şi aeriană’ a insulei, potrivit Ministerului taiwanez al Apărării.

Citește și : Pompierii se luptă cu un incendiu de pădure în nord-vestul Spaniei

Manevrele, care au început la o zi după vizita controversată a preşedintei Camerei Reprezentanţilor la Taipei, prevăd închiderea spaţiului maritim şi aerian în şase zone din jurul insulei şi au afectat 18 rute aeriene internaţionale din Taiwan, în timp ce peste 900 de zboruri au fost nevoite să îşi schimbe traseul.

La reuniunea ASEAN din Phnom Penh participă de asemenea ministrul de externe chinez,Wang Yi, precum şi omologul său rus, Serghei Lavrov, alături de alţi şefi ai diplomaţiilor ai unor ţări din Asia de Sud-Est.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Primarul Kievului anunță o zi de doliu în oraș, după atacul asupra unui spital de copii

Primarul Kievului anunță o zi de doliu în oraș, după atacul asupra unui spital de copii Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunțat o zi de...

Director UNICEF, după atacul din Ucraina: Încă o dovadă brutală a faptului că nicăieri copiii nu sunt în siguranţă

Director UNICEF, după atacul din Ucraina: Încă o dovadă brutală a faptului că nicăieri copiii nu sunt în siguranţă Directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell,...

Zelenski promite represalii pentru atacul ruşilor asupra unui spital de copii din Kiev

Zelenski promite represalii pentru atacul ruşilor asupra unui spital de copii din Kiev Ucraina va riposta după ce un atac cu rachete ruseşti a ucis...

VIDEO – Momentul în care spitalul de copii din Kiev e lovit de o rachetă

VIDEO - Momentul în care spitalul de copii din Kiev e lovit de o rachetă Rusia a atacat luni puternic capitala Ucrainei, Kievul, fiind lovit...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.