X

Borrell: UE doreşte continuarea misiunilor militare în Mali, dar ‘nu cu orice preţ’

Uniunea Europeană doreşte să îşi continue misiunile militare de instruire în Mali, dar “nu cu orice preţ”, a avertizat joi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, citat de AFP, potrivit agerpres.

Guvernul militar din Mali refuză să organizeze rapid alegeri pentru a reda puterea civililor.

Citește și : Serghei Lavrov: Dialogul dintre Rusia şi SUA este principalul format de negocieri privind garanţiile de securitate

În acest context, Borrell a explicat, la o conferinţă de presă cu ocazia reuniunii informale a miniştrilor apărării din UE, că “dorim să ne implicăm în continuare în Mali, dorim să ne implicăm în continuare în Sahel, dar asta nu trebuie să se facă cu orice preţ”.

La evenimentul de la Brest, în vestul Franţei, înaltul reprezentant al UE pentru afacerile externe şi politica de securitate a reamintit că “deocamdată misiunile noastre de instruire şi consiliere pentru forţele armate şi de securitate internă maliene vor continua” prin intermediul Misiunii de Instruire a Uniunii Europene (EUTM), dar “a fost suspendat deja ajutorul bugetar pentru autorităţile maliene în momentul în care s-a aflat că alegerile nu vor avea loc”.

Borrell şi-a exprimat regretul că “în ciuda tuturor avertismentelor către autorităţile maliene, nu observăm niciun semn de progres”. El a adăugat că “vom continua să urmărim îndeaproape situaţia şi să luăm măsuri (…) pe aceeaşi linie” cu sancţiunile severe impuse de liderii vest-africani reuniţi în Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest (CEDEAO).

Oficialul european a confirmat anunţul făcut miercuri de ministrul francez de externe, Jean-Yves le Drian, care a dezvăluit că se pregătesc sancţiuni europene împotriva juntei din Mali.

În decembrie anul trecut, UE şi-a suspendat temporar misiunea de instruire a armatei Republicii Centrafricane, din cauza controlului exercitat de mercenarii din grupul Wagner. Europenii acuză această organizaţie paramilitară rusă că încearcă acum să se instaleze şi în Mali, pentru a susţine guvernul militar.

“Discutăm (…) în ce condiţii se poate continua această luptă împotriva terorismului pentru care ne-am mobilizat”, a afirmat ministrul francez al apărării, Florence Parly, aflată alături de Borrell. Ea a apreciat că este urgentă finalizarea tranziţiei politice în Mali.

Citește și : SUA resping cu fermitate ŞANTAJUL Rusiei în negocieri

Forţe franceze sunt prezente în această ţară de nouă ani, pentru a lupta împotriva jihadiştilor. Franţa este însă pe cale să îşi reducă efectivele respective, menţinând însă trupe în nord, în regiunile Gao, Menaka şi Gossi.

Însă “această cooperare nu are sens decât dacă se integrează într-un cadru mai global (…) cu reforme de fond, în special privind guvernarea. Această activitate nu este posibilă decât cu autorităţi legitime”, a adăugat Parly, evitând însă să se pronunţe despre râmânerea militarilor francezi în Mali.

Solicitată să comenteze acuzaţia de miercuri a autorităţilor de la Bamako, potrivit căreia un avion militar francez “a încălcat spaţiul aerian” malian, Parly a afirmat că Franţa consideră că închiderea spaţiului aerian decisă de CEDEAO “nu se referă la zborurile militare”

Tags: BorrellCEDEAOMaliuniunea europeana
Categorii: Diaspora