X

Borut Pahor a fost reales preşedinte al Sloveniei

Borut Pahor a câştigat duminică un nou mandat de cinci ani ca preşedinte al Sloveniei, informează DPA. 

Urnele s-au închis la ora locală 19 (20.00, ora României), după o participare care a stabilit un record negativ – au votat doar 37,53% din cetăţenii înscrişi pe listele electorale. Potrivit rezultatelor preluate de Reuters după numărarea a peste 90% din voturi, Pahor – preşedintele în exerciţiu – a obţinut circa 53% voturi, iar adversarul său, Marjan Sarec, 47%.

Sarec şi-a recunoscut înfrângerea şi l-a felicitat pe Pahor pentru victorie la scurt timp după încheierea votării.

Interesul alegătorilor a fost redus la al doilea tur de scrutin, după ce în primul tur, în urmă cu două săptămâni, Pahor a obţinut 47,1% din voturi, Sarec 25%, iar ceilalţi şapte candidaţi au fost eliminaţi din cursă.

Conform Constituţiei Sloveniei, preşedintele are doar câteva atribuţii: convocarea alegerilor, promulgarea legilor, numirea unor funcţionari publici şi a ambasadorilor, emiterea instrumentelor de ratificare a acordurilor internaţionale, graţierea, acordarea de decoraţii şi titluri. El este şi comandant suprem al forţelor armate şi – la propunerea guvernului – poate emite decrete legislative în caz de război sau de stare de urgenţă, dacă parlamentul nu se poate întruni.

Tags: alegeri prezidentialeBorut PahorMarjan Sarecslovenia
Categorii: Diaspora