X

Bosnia-Herţegovina şi-a creat propriile organisme judiciare

Parlamentul Republicii sârbilor bosniaci a adoptat joi o lege care urmăreşte crearea unor organisme judiciare separate pentru această entitate autonomă sârbă din Bosnia-Herţegovina, relatează DPA, potrivit agerpres.

Delegaţii din parlamentul Republicii Srpska (RS) de la Banja Luka, centrul administrativ al entităţii autonome, au votat pentru crearea unui consiliu propriu însărcinat cu numirea judecătorilor şi procurorilor, cu scopul de retragere din organismele echivalente din Bosnia-Herţegovina şi de a recupera o competenţă cedată statului central în 2004.

Citeşte şi: Bombardiere strategice americane B-52 au ajuns în Marea Britanie – Black News

Un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell a spus că decizia este “o încălcare inacceptabilă a ordinii constituţionale şi legale” din ţară. Situaţia va fi discutată la viitoarea reuniune a miniştrilor de externe din UE.

Măsura face parte din eforturile lui Milorad Dodik, liderul politic al sârbilor bosniaci, de a separa partea sârbă a ţării de Bosnia-Herţegovina.

Dodik vrea de asemenea să creeze forţe militare şi de poliţie şi un sistem fiscal separate de instituţiile administrate în comun printr-o politică rezultată din Acordul de la Dayton din 1995 care a pus capăt războiului de trei ani din Bosnia.

Acordul de la Dayton restabilea Bosnia-Herţegovina, cu două entităţi separate, Federaţia Croato-Musulmană şi Republica Srpska, având autonomie parţială.

Christian Schmidt, Înaltul Reprezentant pentru Bosnia-Herţegovina, a spus înaintea votului din parlament că crearea unui astfel de consiliu independent contravine legii.

Sunt aşteptări la Sarajevo, capitala Bosniei-Herţegovina, ca Schmidt, în consultare cu reprezentanţii statelor care garantează pacea în această ţară divizată, să declare nulă legea adoptată de parlamentul Republicii Srpska.

Totuşi, Milorad Dodik a frânat procesul separatist prin anunţul său de dinaintea votului că, după aprobare, această lege va intra în vigoare abia peste un an şi respectivul consiliu va începe să funcţioneze alte trei luni mai târziu.

Dodik, care în prezent exercită funcţia de membru sârb al preşedinţiei tripartite a Bosniei-Herţegovina, pare să beneficieze de sprijinul Rusiei şi este acuzat de opoziţie că a lansat planul separatist doar pentru a atrage voturi la alegerile din octombrie.

Parlamentul Republicii Srpska a dat pe 10 decembrie 2021 guvernului acestei entităţi un termen de şase luni pentru a organiza legal separarea a trei instituţii comune de bază ale statului bosniac, respectiv armata, justiţia şi fiscul.

Citeşte şi: UE deplânge încercările Rusiei de o diviza – Black News

Conform Constituţiei bosniace, entităţile care formează Bosnia-Herţegovina, respectiv entitatea sârbilor (Republica Srpska) şi Federaţia Croato-Musulmană, nu pot prelua unilateral competenţe cedate instituţiilor centrale.

Statele occidentale sunt îngrijorate că planurile secesioniste ale sârbilor bosniaci au ridicat tensiunea etnică din Bosnia-Herţegovina la niveluri fără precedent după războiul civil din anii ’90.

Tags: Acordul de la DaytonBanja LukaBosnia-HerţegovinaChristian SchmidtJosep BorrellMilorad DodikRepublica Srpska (RS)
Categorii: Diaspora