Bosnia nu a primit nici acum vaccinurile promise de COVAX

Publicat:

Bosnia este nemulţumită pentru că nu a primit dozele de vaccin anti-COVID promise în cadrul dispozitivului COVAX, a declarat marţi, la Berlin, şefa diplomaţiei bosniace Bisera Turkovic, informează AFP, potrivit agerpres.

“Aşteptăm de la COVAX să-şi onoreze obligaţiile contractuale”, a declarat Bisera Turkovic în timpul unei conferinţe de presă.


Citeşte şi: Joe Biden LIMITEAZĂ atacurile cu drone

În ceea ce o priveşte, Bosnia şi Herţegovina şi-a îndeplinit obligaţiile, plătind în avans (livrarea a) peste 1,2 milioane de doze de vaccin, prin intermediul programului internaţional COVAX, iniţiat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a subliniat ea. “Nicio singură doză” nu a fost livrată până în ziua de azi, a deplâns Turkovic. “Cetăţenii noştri sunt pe drept nemulţumiţi. Fiecare zi contează. Vorbim despre vieţile oamenilor”, a mai spus ea.

Bosnia, care numără circa 3,5 milioane de locuitori, a înregistrat peste 5.000 de decese de COVID-19, una dintre ratele de mortalitate cele mai ridicate din lume.

Autorităţile bosniace au apelat inclusiv la Rusia, care a livrat circa 22.000 de doze de vaccin Sputnik V, distribuite în partea sârbă a ţării.

Serbia a donat la rândul său săptămâna trecută 10.000 de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, ce vor fi distribuite pe teritoriul altei entităţi a ţării, cea croato-musulmană.

Citeşte şi: Un miliardar israelian reintră pe lista neagră a americanilor

Mecanismul COVAX va permite distribuirea a peste un milion de doze de vaccin în ţările din Balcani “în următoarele săptămâni şi până la sfârşitul lui mai”, dintre care 130.000 în Bosnia şi Herţegovina, a declarat ministrul german al afacerilor externe Heiko Maas.

“Pot înţelege că nu este suficient de rapid pentru mulţi (…). Însă eu sunt ferm convins că, în pofida unei întârzieri pentru care nu se bucură nimeni”, livrările de vaccinuri vor atinge ritmul lor de creştere, a promis ministrul german în timpul acestei conferinţe de presă comune.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO Diana Șoșoacă în Parlamentul European: satane, icoane și sfințirea birourilor 

VIDEO Diana Șoșoacă în Parlamentul European: satane, icoane și sfințirea birourilor Prezentă la ședința de constituire a noului Parlament European, Diana Șoșoacă, îmbrăcată în costum...

Ungaria nu va renunța „la misiunea de pace”, după criticile liderilor europeni

Ungaria nu va renunța „la misiunea de pace”, după criticile liderilor europeni Ministrul maghiar de Externe a declarat, marți, într-un interviu pentru presa rusă, că...

Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse

 Andrei Zaharov, jurnalist de investigație, dat în căutare de autoritățile ruse Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei a dat în căutare jurnalistul de investigație Andrei Zaharov....

Orbán: Trump are planuri ‘detaliate și bine fundamentate’ pentru pace între Rusia și Ucraina

Orbán: Trump are planuri 'detaliate și bine fundamentate' pentru pace între Rusia și Ucraina Viktor Orbán a susținut că Donald Trump are planuri „detaliate și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.