X

Bosnia pledează pentru o abordare coordonată a țărilor europene pentru a preveni repetarea crizei migraţiei

Ţările europene ar trebui să conlucreze pentru a preveni repetarea crizei migraţiei din 2015-2016, a declarat joi ministrul de interne al Bosniei şi Herţegovina, Dragan Mektic, în cadrul unei conferinţe cu privire la numărul în creştere de refugiaţi şi migranţi blocaţi pe teritoriul ţării sale, informează dpa şi HINA.

‘Nu trebuie să abordăm această criză individual, pentru a putea evita experienţa negativă din 2015’, a declarat Mektic la Sarajevo. ‘Atunci, ţările s-au făcut că fac schimb de date (privind migraţia) şi dintr-odată au apărut între 5.000 şi 6.000 de migranţi în staţia de tren din Budapesta’, a amintit el, scrie agerpres.

Citește și : Plasticul ‘ne înghite’ planeta. Ultimul anunţ al Greenpeace este îngrijorător

După cum a explicat Mektic, fiecare ţară ar fi trebuit să elaboreze propria bază de date biometrice cu privire la migranţi, care să fie compatibilă cu bazele de datele ale UE, pentru a şti când un migrant a intrat în Europa şi dacă a depus o cerere de azil.

Mai mult de 1 milion de oameni au călătorit pe ruta balcanică în cele zece luni înainte ca aceasta să fie închisă, în martie 2016, în urma acordului UE-Turcia.

Deşi într-un număr mult mai mic, migranţii au continuat să se strecoare pe această rută. În ultimele luni, ei au început să traverseze teritoriul Bosniei, în loc să treacă frontiera între Serbia şi Ungaria. Din Bosnia, ei încearcă să traverseze frontiera lângă oraşul Bihnac şi apoi să meargă prin Croaţia, în loc să vină dinspre Serbia spre est.

Citește și : Putin neagă speculațiile privind unele legături între Trump și Rusia

Oricum, un număr destul de mare dintre ei nu reuşesc să treacă mai departe în UE, astfel că o mulţime tot mai mare a început să se adune în oraşul bosniac de frontieră. În prezent, sunt în jur de 1.600 de migranţi înregistraţi în zona Bihac, un oraş cu 56.000 de locuitori.

Ministrul bosniac pentru refugiaţi şi persoane strămutate, Semiha Borovac, a declarat la conferinţa de la Sarajevo, organizată de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), că găzduirea de migranţi a fost o prioritate.

Tags: bosniabudapestaDragan MekticmigrantimigratierefugiatiSarajevoserbiaturciaUE
Categorii: Diaspora