X

Bosnia: Sute de persoane au asistat la funeraliile pentru Hatidza Mehmedovic, o “mamă” de la Srebrenica

Sute de persoane au asistat miercuri la funeraliile pentru Hatidza Mehmedovic, figură centrală a luptei pentru memoria victimelor masacrului asupra unor bosniaci la Srebrenica în 1995, relatează AFP, conform agerpres.

Preşedintă a uneia din principalele asociaţii ale mamelor de la Srebrenica, Hatidza Mehmedovic a murit duminică la vârsta de 65 de ani.

Citește și : Trump denunță atitudinea ‘răuvoitoare’ a Chinei în problema comerțului

Numeroase femei care şi-au pierdut apropiaţi în masacru au asistat la o rugăciune în faţa moscheii din Srebrenica, apoi bărbaţi au mers să o înmormânteze pe Hatidza Mehmedovic în satul său, Suceska, situat în împrejurimile acestui oraş din estul Bosniei.

“Ea a luptat pentru ca, după genocidul de la Srebrenica, fii nevinovaţi să nu mai fie niciodată ucişi oriunde ar fi, copiii să nu mai fie niciodată ucişi”, a spus un muftiu local, Vahid Fazlovic. Fatima Smajlovic, în vârstă de 54 de ani, al cărei soţ a fost omorât în timpul masacrului, a venit să îşi ia la revedere de la cea care “a căutat adevărul, pentru copiii săi şi pentru copiii din întreaga lume”.

Soţul, fratele şi cei doi fii ai Hatidzei Mehmedovic s-au numărat printre cei circa 8.000 de bărbaţi şi băieţi ucişi de forţele sârbe în Bosnia la Srebrenica, în iulie 1995, în cel mai sângeros masacru din Europa de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Citește și : UE şi Marea Britanie au iniţiat demersurile oficiale pentru scindare la OMS în perspectiva producerii Brexit

La scurt timp după Războiul din Bosnia, care a avut loc între 1992 şi 1995 şi care s-a soldat cu circa 100.000 de morţi, această femeie s-a întors la Srebrenica, unde a purtat o luptă pentru găsirea rămăşiţelor victimelor dispărute, îngropate în zeci de gropi comune.

Foştii responsabili politic şi militar ai sârbilor din Bosnia, Radovan Karadzic şi Ratko Mladic, au fost condamnaţi de justiţia internaţională şi găsiţi vinovaţi de genocid.

Actriţa şi regizoarea americană Angelina Jolie, care a întâlnit-o pe Hatidza Mehmedovic în 2014, a declarat la postul de televiziune CNN că aceasta a fost o femeie “excepţională”.

Tags: bosniacifuneraliiHatidza MehmedovicSrebrenicavictime
Categorii: Diaspora